Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Nieuw Pools monument onthuld op Monte Cassino

Een nieuwe monument is onthuld op de Poolse militaire begraafplaats in Monte Cassino in Italië, Monte Cassino die een aantal van de meest wrede gevechten van de Tweede Wereldoorlog zag.

Monte Cassino

Monte Cassino. Poolse oorlogsbegraafplaats, gezien vanaf de abdij – auteur Pilecka

“Dit monument is een symbool van de nagedachtenis van degenen die vielen op de heuvels van Monte Cassino: laten we hen altijd herinneren hen!” zei Antoni Lapiński van de 3de Carpathian Rifle Division, die in de slag vocht.

De ceremonie werd georganiseerd door de Poolse regering de Raad voor de bescherming van strijd en martelaarschap Sites, en werd gehouden in San Vittore del Lazio.

Een nieuw monument, versierd met een kruis gemaakt van gebruikte artilleriegranaten daterend uit de strijd in mei 1944 werd gebouwd op de plaats waar 500 soldaten tijdelijk werden begraven na de slag voordat ze werden verplaatst naar het Poolse kerkhof bij de Benedictijnenabdij van Monte Cassino.

Het monument in San Vittore del Lazio was gezegend en onthuld in aanwezigheid van een uit 150 man bestaande delegatie uit Polen, met inbegrip van veteranen die in Generaal Władysław Anders 2e Poolse Korps vochten.

Ook aanwezig waren de minister van cultuur Małgorzata Omilanowska, de vice parlementaire voorzitters van de Senaat en de Sejm parlementaire huizen, de presidentiële Kanselarij en het Ministerie van defensie.

Vertegenwoordigers van de Italiaanse autoriteiten waren ook aanwezig.

Monte Cassino

De Poolse militaire begraafplaats van opzij – auteur and copyright Ra Boe / Wikipedia / CC

Sprekend bij de onthulling, zei raadsecretaris Andrzej Kunert zei dat de “Slag [van Monte Cassino] werd genoemd de meest hard bevochten, en de Poolse soldaten werden bekend als de beste van de Tweede Wereldoorlog”.

Kunert voegde toe dat in het oprichten van een monument gewijd aan Poolse soldaten men niet vergeten moest dat “het menselijk geheugen sterker is dan granieten of bronzen monumenten”.

Monte Cassino en de naburige benedictijnenabdij stelde de belangrijkste verdedigingsposities van de nazi-Duitse Gustav line samen, die was bedoelt om te voorkomen dat de geallieerden Rome konden innemen.

Op 18 mei 1944, werd de slag gewonnen na meer dan 120 dagen van hevige gevechten. Maar liefst 923 Poolse manschappen stierven tijdens de campagne, 2.931 raakten gewond en 345 werden beschouwd als in actie vermist.

Link naar het uit granaathulzen gemaakte kruis

Bron: IAR/PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl