Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Litouwen: Poolse president opent nieuwe gasverbinding

Polen’s president Andrzej Duda reisde donderdag naar Litouwen op een eendaags bezoek tijdens welke hij officieel een nieuwe gasverbinding met de Baltische buurman opende om een alternatieve aanvoerroute te bieden nadat Rusland de leveringen had stopgezet.

Litouwen

Litouwen: Poolse president opent nieuwe gasverbinding

Litouwen’s president Gitanas Nausėda en Letland’s Egils Levits namen ook deel aan de high-profile openingsceremonie in Jauniūnai in de buurt van de Litouwse hoofdstad Vilnius, samen met de Europese Unie’s commissaris voor Energie Kadri Simson en de Baltische ministers van energie, meldde het IAR nieuwsagentschap van de Poolse omroep.

Duda zei tijdens het evenement dat “de interconnector tussen de aardgastransmissiesystemen van Polen en Litouwen” evenals die van de twee andere Baltische staten, Letland en Estland, een antwoord was op “een andere chantage poging” door Rusland met betrekking tot gasleveringen.

“Dankzij projecten als dit bieden wij onszelf een alternatief, de mogelijkheid van leveringen uit andere markten dan Rusland,” voegde hij eraan toe.

“Ik ben blij dat deze interconnector ons van dienst zal zijn en in grote mate zal zorgen voor diversificatie voor andere landen van de Europese Unie,” zei Duda ook.

De 508 kilometer lange GIPL pijpleiding zal uiteindelijk de capaciteit hebben om jaarlijks 2 miljard kubieke meter aardgas van Litouwen naar Polen te vervoeren en 2,5 miljard kubieke meter de andere kant op, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Een Zwitsers tijdschrift meldde vorige maand dat Polen nieuwe pijpleidingen naar Litouwen, Slowakije en Duitsland aan het bouwen was om gas uit deze buurlanden te betrekken als een noodoptie en om gas van zijn aankopen elders daarheen te sturen.

Rusland’s energie gigant Gazprom heeft vorige week de gasleveringen aan Polen en Bulgarije opgeschort nadat de twee landen weigerden te betalen in Russische roebels te midden van Moskou’s invasie van Oekraïne, volgens ambtenaren.

Europese Commissie chef Ursula von der Leyen zei vorige maand dat Gazprom’s besluit om te stoppen met het leveren van gas aan Europese klanten “de zoveelste poging van Rusland was om gas te gebruiken als een instrument van chantage.”

De Poolse premier Mateusz Morawiecki vertelde verslaggevers dat zijn land voldoende reserves en alternatieve aanvoerroutes had nadat Rusland zei dat het de gasleveringen aan Polen opschortte onder een langlopend contract.

Polen gebruikt ongeveer 20 miljard kubieke meter aardgas per jaar, zeggen deskundigen.

Bron: IAR, PAP,Polskie Radio by (gs) (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl