Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Opstand van Warschau 1944 stad komt tot stilstand

Polen’s hoofdstad Warschau kwam op zondagmiddag tot stilstand als het een bloedige opstand herdenkt die 77 jaar geleden werd gelanceerd tegen nazi-Duitse troepen die de stad bezetten.
opstand

Opstand van Warschau 1944 stad komt tot stilstand
Gloria Victis Gedenkteken op de Powązki Militaire Begraafplaats in Warschau – auteur Adrian Grycuk Eigen werk, CC BY-SA 3.0 pl

Zoals elk jaar op 1 augustus, stopten de mensen in Warschau op het geluid van sirenes en klokken om precies 17.00 uur om “W Hour” te herdenken, het tijdstip waarop de opstand begon in de donkere dagen van de Duitse bezetting.

Voetgangers bevroren, auto’s, motorfietsen, trams en bussen stopten voor één minuut toen de klok zondag vijf uur sloeg.

Ook verzamelden zich een paar duizend mensen op een van de belangrijkste rotondes van Warschau, Rondo Dmowskiego, voor het jaarlijkse moment van stilte, ter herdenking van de grootste militaire verzetsdaad in het door Duitsland bezette Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rode en witte rook trok over de menigte die zich verzamelde op Rondo Dmowskiego, een van de belangrijkste rotondes van Warschau, om de 77e gedenkdag van de Opstand van Warschau te herdenken.

De officiële herdenkingen van de dag bereikten hun hoogtepunt op de militaire begraafplaats Powązki in Warschau, waar president Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki en de burgemeester van Warschau Rafał Trzaskowski zich bij een groep veteranen voegden tijdens de huldiging om 17 uur.

Naar goede gewoonte legden de drie hoogwaardigheidsbekleders kransen bij het Gloria Victis Monument (Glorie aan de overwonnenen), ter nagedachtenis van de slachtoffers van de opstand.

Aan de vooravond van de zondagse herdenkingen hebben vertegenwoordigers van de Vereniging van Opstandelingen van Warschau een oproep gedaan aan de jongere generaties om “de waarden van vrijheid en soevereiniteit te koesteren”.

De opstand van 1944 duurde 63 dagen voordat hij werd neergeslagen door beter uitgeruste en talrijkere Duitse troepen.

Ongeveer 20.000 strijders van de Poolse verzetsbeweging Home Army namen in 1944 de wapens op. Ongeveer 18.000 opstandelingen en ongeveer Poolse 150.000-180.000 burgers werden gedood, volgens Polen’s Instituut voor Nationale Herdenking (IPN).

Source: PAP / Radio Polskie (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl