Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Geen consensus onder de EU-leiders na de tweede dag van de debatten

De leiders van de EU, die in Brussel bijeenkomen, bespreken de langetermijnbegroting van de EU van 1,8 biljoen euro, waarvan een deel het geplande herstelpakket van 750 miljard euro is om de economieën van het blok die door de corona viruspandemie zijn getroffen, te redden.

Leiders

De besprekingen, die vrijdag zijn begonnen, hebben geen enkel compromis over het stimuleringspakket opgeleverd. Zaterdag presenteerde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, een herzien plan voor het economisch herstelfonds, in wat gezien werd als een poging om de impasse in de debatten te doorbreken en de vragen van de noordelijke staten van de EU te sussen. Michel stelde voor om het aandeel in de vrije giften van het 750 miljard euro kostende herstelfonds terug te brengen tot 450 miljard van de eerder voorgestelde 500 miljard, terwijl de resterende 300 miljard bestemd is voor leningen. De discrepantie tussen de leiders van de EU over het niveau en de voorwaarden van de uitgaven leidde echter tot een impasse in de debatten op zaterdag.

Een van de heikele kwesties in de besprekingen is het voorstel voor een verordening betreffende de toegang tot EU-fondsen in overeenstemming met de beginselen van de rechtsstaat, waartegen Hongarije zich sterk heeft verzet. De Poolse premier Mateusz Morawiecki had gezegd dat Polen ook tegen de voorwaarden van de rechtsstaat was met betrekking tot de uitbetaling van EU-middelen, omdat, zoals hij zei, “er geen behoefte was aan willekeurige mechanismen die zouden kunnen leiden tot politiek gemotiveerde staten om besluiten te nemen waarvoor Polen zich niet zal inzetten”.

Morawiecki zei op zondagochtend dat hij van mening is dat de term “rechtsstaat” sterk misbruikt wordt, “te vaak wordt het gebruikt als een afschrikmiddel” zei de Poolse premier, en voegde eraan toe dat Polen niet kan instemmen met een dergelijke algemene verklaring, omdat het een bedreiging kan zijn, niet alleen voor Polen of de landen van Midden-Europa. maar ook een instrument kan zijn, dat door machtigere staten wordt gebruikt tegen andere landen.

De Hongaarse en Poolse oppositie over het mechanisme heeft de steun gekregen van de Tsjechische Republiek, Slovenië, Letland en Portugal, terwijl het voorstel om begrotingsmiddelen te koppelen aan staten die de Europese rechtsnormen handhaven, wordt gesteund door de noordelijke EU-staten, Denemarken, Nederland, Zweden en Finland.

Voorafgaand aan de formele start van de top op zondag heeft de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de zogenaamde noordelijke ‘spaarzame vijf’, de staten die lagere begrotingen en strengere voorwaarden voor giften eisen. Michel voerde ook gesprekken met de premiers van de V4, de Visegradgroep die bestaat uit de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Slowakije.

Het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen voerde samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en het Franse staatshoofd Emanuel Macron gesprekken met landen die aan de zuidkant van de barricade staan: Italië en Spanje.

Bron: IAR,PAP,Reuters,Polskie Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl