De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Rusland financierde nieuwswebsites in Oost-Europa om propaganda uit te stoten

De Russische regering financierde schijnbaar onafhankelijke nieuwswebsites in Oost-Europa om propaganda te produceren die hun door het Kremlin waren opgelegd, aldus een rapport.

Russische staatsmedia vestigden geheime bedrijven om websites te financieren in de Baltische staten en elders in Oost-Europa en Centraal-Azië, meldde de in de VS gevestigde BuzzFeed News-website.

“De regeling werkte als volgt: geld werd gekanaliseerd via schelp-bedrijven buiten Rusland, directe redactionele bestellingen werden via Skype afgeleverd en de sites rapporteerden de koppen die ze publiceerden, terwijl ze ook klikken kochten en testten om commentaren van Russische trollenfabrieken te kopen om de cijfers te verhogen,” zei BuzzFeed News.

De nieuwssite zei dat het en zijn rapporterende partners – de Estse krant Postimees en Realty Baltica, onderzoeksmagazijn Skype-logs en andere documenten hebben verkregen die “doorgaan tot de zomer van 2016” en een “zeldzame blik op de innerlijke werking van de propaganda-machine van het Kremlin bieden”.

De documenten zijn verkregen ‘via de wet op de vrijheid van informatie’, als onderdeel van een crimineel onderzoek naar een persoon die ‘Moskou’s man in Estland was’, zei BuzzFeed News.

De Skype-logs en andere bestanden “onthullen de geheimen en versluierende tactieken die Rusland gebruikt wanneer het probeert de publieke opinie te beïnvloeden en de Kremlin pratende punten te pushen”, aldus BuzzFeed News.

De nieuwswebsites beeldden zichzelf af als onafhankelijk, maar in werkelijkheid werden ‘redactionele lijnen direct door Moskou gedicteerd’, zei BuzzFeed News.

Het citeerde Raul Rebane, een expert op het gebied van strategische communicatie in Estland, die zei dat deze regeling en andere soortgelijke programma’s “activiteiten met betrekking tot systeeminformatie op het buitenland zijn. Met andere woorden – informatie oorlogsvoering.”

Russische propaganda netwerken zijn al jaren in gebruik, maar zijn de laatste tijd intenser geworden, zei Rebane, zoals geciteerd door BuzzFeed News.

Bron: buzzfeednews.com, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl