De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Nord Stream 2 gasleiding tegen de belangen van Europa

De gaspijpleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland is tegen de belangen van Europa, verklaarde de Financial Times woensdag in een redactioneel commentaar.

Gas

De krant zei dat de Europese Unie stappen moest ondernemen om het project te stoppen omdat het haar energiebeleid ondermijnde.

Nord Stream 2 is in tegenspraak met de EU-strategie voor het diversifiëren van gasbronnen en het verminderen van de afhankelijkheid van Rusland, en het druist ook in tegen het derde energiepakket van het blok, dat tot doel heeft een enkele energiemarkt tot stand te brengen, zei de FT in zijn redactioneel commentaar.

De 1.200 kilometer lange Nord Stream 2 pijpleiding, die volgens planning in 2019 gereed moet zijn, zal naar verwachting jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas leveren van Rusland naar Duitsland onder de Oostzee en Polen, en de Baltische staten en Oekraïne omzeilen.

“Maar het maakt geen economische of, vanuit het standpunt van de EU, strategische zin. Het transporteert geen extra gas, maar biedt slechts een alternatief voor de trans-Oekraïense pijpleiding, die slechts voor 50 procent wordt gebruikt”, aldus de FT-redactie.

“Ruslands werkelijke drijfveer voor Nord Stream 2 lijkt juist Oekraïne haar transit-rol te ontnemen”, zei het dagblad.

Het voegde eraan toe dat “door Duitsland potentieel goedkopere energieprijzen aan te bieden en de kans om Oekraïne te vervangen als de ‘hub’ voor Russische gasinvoer naar Europa, heeft Moskou vaardig delen van de Duitse politieke en zakelijke elite gecoöpteerd.”

Volgens de in Polen gebaseerde nieuwssite onet.pl is de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, die in 2005 de functie verliet, sterk betrokken geweest bij het lobbyen voor de controversiële Nord Stream 2 gasverbinding.

In september vorig jaar nam Schröder het roer over als voorzitter van de raad van bestuur van de Russische oliereus Rosneft, en hij leidt ook de aandeelhouderscommissie van de Nord Stream- en Nord Stream 2 bedrijven, volgens een rapport van maart van onet.pl.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde in juli naar Duitsland uit vanwege de ondersteuning van de aanleg van de Nord Stream 2 gasleiding vanuit Rusland over de Oostzee, ondanks tegenstand van enkele andere Europese landen, waaronder Polen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft gezegd dat Nord Stream 2 “een nieuw hybride wapen” is, gericht op de Europese Unie en de NAVO.

Bron: Financial Times, PAP,The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl