Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Overlevende van Sobibór nazi-vernietigingskamp sterft in VS

Tomasz Blatt, een van de laatste overlevenden van de 1943 opstand in het vernietigingskamp in Sobibór in Nazi-bezet Poland, is in Santa Barbara, Californië op de leeftijd van achtentachtig jaar overleden.

Sobibór

Thomas Blatt in 2013 tijdens een terugkeer naar de 70e herdenking van de kamp opstand Sobibór – auteur Anton-kurt / CC BY-SA 3.0

Twee jaar geleden, tijdens de evenementen markerend de 70e gedenkdag van de opstand in Sobibór, werd hij onderscheiden met het officiers Kruis van de orde van verdienste van de Republiek Polen. Het was zijn laatste bezoek aan Polen.

Geboren in 1927 in Izbica, in de buurt van Zamość in oost Polen, werd Tomasz Blatt met zijn hele gezin in het voorjaar van 1943 naar Sobibór gedeporteerd.

Zijn ouders en jongere broer werden gedood in de gaskamers. Hij nam deel aan de opstand en wist te ontsnappen met een groep van zo’n 300 gevangenen.

Hij vond onderdak bij een familie van Poolse boeren en kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het Poolse verzet.

In 1957, emigreerde Blatt naar Israël en later vestigde hij zich in de Verenigde Staten.

Grootste deel van zijn leven besteedde hij aan de herdenking van de slachtoffers van Sobibór, als getuige tijdens de processen tegen nazi misdadigers en een auteur van verschillende boeken over de Holocaust (’From the Ashes of Sobibór’, ‘Sobibór, the Forgotten Revolt’). Hij diende als een consultant voor de film uit 1987 ‘Escape fromSobibór’.

Een naar schatting 250.000 Joden uit Polen, Frankrijk en Nederland, evenals 1.000 niet Joodse Polen, kwamen in Sobibór om.

Na de massale ontsnapping van de gevangenen in oktober 1943, ontmantelde de nazi’s het kamp en plantte bomen op de plaats in een poging om alle sporen van hun misdaden te verbergen.

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl