Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Premier Tusk roept op tot dialoog inzake auteursrecht

De Poolse premier Donald Tusk heeft mediavertegenwoordigers uitgenodigd te midden van toenemende protesten tegen onlangs aangenomen wijzigingen in de auteursrechtwet van het land.

premier
Premier Tusk roept op tot dialoog inzake auteursrecht

In een post op sociale media op zaterdag spoorde Tusk, samen met senaatsvoorzitter Małgorzata Kidawa-Błońska, de organisatoren van de aanhoudende mediaprotesten aan om woensdag de discussies bij te wonen in het Dialoogcentrum in de hoofdstad Warschau.

“Autoriteiten mogen niet de gunst van de media kopen, de media mogen zich niet inlaten met dubbelzinnige zaken met autoriteiten, en grote technologiebedrijven mogen auteurs en uitgevers niet uitbuiten”, aldus Tusk, waarmee hij zijn bezorgdheid uitte over de controversiële wetgeving die kritiek heeft gekregen van meer dan 350 kranten. en online portalen.

De amendementen, die vorige week door het Sejm-lagerhuis zijn aangenomen, nemen richtlijnen van de Europese Unie op in de Poolse wetgeving.

Belangrijke bepalingen omvatten een opmerkelijke toename van het toegestane gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor onderwijs- of onderzoeksdoeleinden, van 3 procent naar 25 procent.

Bovendien zijn de wijzigingen bedoeld om een eerlijke beloning voor makers van afgeleide werken te garanderen door bepaalde definities te wijzigen.

Uitgevers beweren echter dat de nieuwe regelgeving niet tegemoetkomt aan hun eisen voor bemiddelingsinstrumenten in geschillen met technologiegiganten over royalty’s, compensatie voor openbaarmaking van online-inhoud en bescherming tegen ongeoorloofd kopiëren.

Terwijl links heeft beloofd amendementen in de Senaat in te voeren om de belangen van journalisten te beschermen, heeft Jerzy Fedorowicz, hoofd van de Cultuurcommissie van de Senaat, aangegeven dat de wetgeving waarschijnlijk zonder noemenswaardige veranderingen zal worden aangenomen.

De controverse rond de wet onderstreept de diepgewortelde zorgen over de invloed van mondiale technologiegiganten op het Poolse media-ecosysteem en de noodzaak om de journalistieke integriteit te beschermen.

(ał)

Bron: PAP, polskieradio.pl by (ał) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl