Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Oekraïne dringt er bij Polen op aan grensverkeer te deblokkeren

Oekraïne heeft een formele diplomatieke nota naar Polen gestuurd, waarin wordt aangedrongen op snelle maatregelen om de grens tussen de twee landen te deblokkeren, zei de Oekraïense ambassadeur in Warschau, Vasyl Zvarych, op donderdag, te midden van protesten door Poolse vrachtwagenchauffeurs en boeren.

Oekraïne

Oekraïne heeft een formele diplomatieke nota naar Polen gestuurd, waarin wordt aangedrongen op snelle maatregelen om de grens tussen de twee landen te deblokkeren, zei de Oekraïense ambassadeur in Warschau, Vasyl Zvarych, op donderdag, te midden van protesten door Poolse vrachtwagenchauffeurs en boeren.

De nota werd ingegeven door de tragische dood van twee Oekraïense chauffeurs die hun leven verloren tijdens het wachten in de lange rijen om de grens over te steken, meldde het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform.

“In verband met de dood, helaas, van de tweede Oekraïense chauffeur, die een Oekraïense vrachtwagen bestuurde en in een wachtrij stond veroorzaakt door de staking van Poolse vervoerders voor de Korczowa controlepost, heeft de ambassade dringend een ander officieel briefje gestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken van Polen, met de eis om de beweging van vrachtwagens te deblokkeren,” zei Zvarych.

“De relevante signalen werden ook verzonden naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Poolse overheid,” voegde hij eraan toe, zoals geciteerd door Ukrinform.

“We roepen de Poolse autoriteiten op om resoluut actie te ondernemen om het verkeer te deblokkeren en te voorkomen dat Oekraïense, Poolse en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in lange rijen staan zonder de juiste omstandigheden en zo gijzelaars worden van de acties van de organisatoren van het protest,” zei Zvarych ook.

Poolse truckers, boeren blokkeren grens Oekraïne

Ondertussen blokkeerden Poolse boeren op donderdag de grenspost Medyka met Oekraïne en eisten subsidies voor tarwe en leningen met overheidssteun te midden van een toevloed van Oekraïens graan, meldden Poolse media.

Demonstranten zeiden dat ze vrachtwagens zouden blokkeren van het bereiken van de controlepost tussen 9 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds elke dag tot zondag, meldde het IAR nieuwsagentschap van de publieke omroep Poolse Radio.

De boeren willen dat de regering de prijzen van tarwe subsidieert, door de staat gesteunde leningen verlengt vanwege de toestroom van graan uit Oekraïne, en de tarieven van de landbouwbelasting ongewijzigd laat, volgens de nieuwsberichten.

Op 6 november lanceerden Poolse vrachtwagenchauffeurs een blokkade van de controleposten Hrebenne, Dorohusk en Korczowa, om te eisen dat de Europese Unie opnieuw vergunningen zou afgeven aan Oekraïense transportbedrijven die het blok binnenkomen.

Op donderdag kondigden Poolse transportbedrijven aan dat het protest bij de controlepost Dorohusk verlengd zou worden tot 1 februari, meldde Ukrinform.

Poolse vervoerders blokkeren Yahodyn-Dorohusk tot februari – stakingsleider
https://t.co/QpwHHgP6GY

— Ukrinform-EN (@Ukrinform_News) November 23, 2023

(gs)

Bron: IAR, PAP, Ukrinform, polskieradio.pl by (gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl