Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen klaagt Gazprom aan voor 1,3 miljard euro

Europol Gaz, de eigenaar van het Poolse deel van de Yamal Europe aardgaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, streeft naar arbitrage tegen de Russische energiegigant Gazprom over ongeveer 6 miljard zloty (1,3 miljard euro) aan uitstaande en verloren gas transmissie vergoedingen, heeft een Poolse vice-premier gezegd.

PolenPolen klaagt Gazprom aan voor 1,3 miljard euro
Citaatfoto – auteur Vuo – CC BY-SA 4.0

Jacek Sasin kondigde de stap naar arbitrage op donderdagavond aan, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Sasin vertelde de publieke omroep TVP Info: “Europol Gaz, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de transmissie van gas, heeft een arbitragezaak tegen Gazprom aangespannen over ongeveer 850 miljoen zloty (187 miljoen euro) aan uitstaande gastransmissiekosten.”

Sasin zei dat “aangezien Gazprom de gastransporten door Polen heeft stopgezet,” de Poolse regering “het recht heeft te eisen dat dit geld wordt terugbetaald.”

Hij voegde eraan toe: “Deze arbitragezaak betreft ook de verloren winsten van Europol Gaz, geschat op meer dan 5 miljard złoty (EUR 1,1 miljard), voor de transmissie van gas dat de Russen hadden toegezegd door Polen te verschepen tot 2045.”

Europol Gaz daagt Gazprom voor 1,3 miljard euro voor de rechter

Europol Gaz heeft op 9 mei een arbitragezaak aangespannen bij het Arbitrage Instituut van de Kamer van Koophandel in Stockholm, meldde het persbureau PAP.

De rechtszaak kwam nadat Gazprom de eis van Europol Gaz voor de betaling van meer dan EUR 1,3 miljard aan uitstaande en verloren gastransportvergoedingen, die eind april werd gedaan, negeerde, volgens ambtenaren.

Europol Gaz’s aandeelhouders zijn Polen’s staatsgasbedrijf PGNiG, onderdeel van de Orlen Groep, met 48 procent; Gazprom met 48 procent; en PGNiG dochteronderneming Gas Trading, met 4 procent, meldde het PAP nieuwsagentschap.

In november nam de Poolse regering de aandelen van Gazprom in Europol Gaz in beheer, naar aanleiding van de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne, volgens nieuwsberichten.

In mei vorig jaar, na de inval van Rusland in Oekraïne en het opleggen van westerse sancties aan Moskou, stopte Gazprom met het verschepen van gas via de Yamal Europe-pijpleiding, meldde het persagentschap PAP.

Vrijdag is dag 450 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Bron: PAP, rmf24.pl, tvp.info, polskieradio.pl by (pm/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl