Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Israël stopt studentenreizen over Holocaustverhaal

Israël heeft de educatieve reizen naar Polen voor duizenden middelbare scholieren deze zomer geannuleerd.

Israël
Citaat foto: timesofisrael.com
Middelbare scholieren uit Israël nemen deel aan de Mars van de Levenden in Auschwitz in Polen. (Yossi Zeliger/Flash90)

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beweert dat de Poolse regering zich probeert te bemoeien met de inhoud van de rondleidingen en het verhaal van de Holocaust zoals dat aan Israëlische kinderen wordt onderwezen, te beïnvloeden.

De aankondiging door Yair Lapid is de laatste in een diplomatieke ruzie tussen de twee landen over reeds lang bestaande spanningen over historische kwesties met betrekking tot de Holocaust.

Lapid zei dat Polen Israëlische delegaties had verhinderd om te leren over de rol van Poolse burgers in het collaboreren met nazi-Duitsers tijdens de Holocaust.

“Ze wilden dicteren wat mocht en wat niet mocht worden onderwezen aan Israëlische kinderen die naar Polen gaan en daar kunnen we het niet mee eens zijn,” vertelde hij verslaggevers.

De Poolse regering heeft gedurende meerdere jaren geprobeerd om betrokken te raken bij de inhoud van de Holocaust rondleidingen als onderdeel van de inspanningen om te corrigeren wat het zag als verdraaiingen van de geschiedenis die het land in een negatief licht afschilderden – als gedeeltelijk verantwoordelijk voor de Holocaust.

Poolse autoriteiten hebben ook beweerd dat de wereld – in het bijzonder Israël – de mate van Pools lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog of de inspanningen van individuele Polen en Poolse organisaties om Joden te redden, niet had erkend.

“De huidige formule van georganiseerde reizen van Israëlische jongeren naar Polen vereist veranderingen als gevolg van systematische problemen die leiden tot de versterking van valse stereotypen, die een negatieve invloed hebben op de Pools-Israëlische betrekkingen,” postte de Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken Pawel Jabłonski eerder deze week op Twitter.

Jabłoński voegde eraan toe dat Polen de Israëlische studentenreizen niet wil annuleren, maar, in plaats daarvan, hen een andere formule wil bieden die de Pools-Israëlische betrekkingen zal verbeteren.

De Poolse regering heeft ook geweigerd om Israëlische agenten die de veiligheid voor de reizen verzorgen toe te staan wapens te dragen terwijl ze op Pools grondgebied zijn, wat in voorgaande jaren de oorzaak van een reeks incidenten was geweest, volgens Warschau.

De ministeries van buitenlandse zaken van beide landen verklaarden dat onderhandelingen aan de gang zijn met Warschau “geïnteresseerd in de voortzetting van de studentenreizen uit Israël” en Tel-Aviv inspanningen leverend om de delegaties te laten terugkeren.

Polen was het eerste land dat door nazi-Duitsland werd binnengevallen en bezet en heeft nooit een collaborerende regering gehad. Leden van het Poolse verzet en de regering in ballingschap worstelden om de wereld te waarschuwen voor de massamoord op Joden, en duizenden Polen riskeerden hun leven om Joden te helpen.

Bron: PAP, haaretz.com, polskieradio.pl by (mo) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl