Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Slowaaks luchtruim bewaakt door Polen in regeling

Polen heeft aangeboden het Slowaaks luchtruim te beschermen wanneer de MiG-29-jets van dat land aan de grond staan, zeiden de ministers van Defensie van de twee NAVO-lidstaten vrijdag.

Slowaaks

Slowaakse MiG-29 tijdens de vlucht over het platteland – auteur Milan Nykodym – CC BY-SA 2.0

De regeling opent de weg voor Slowakije om de door de Sovjet-Unie gemaakte vliegtuigen waarschijnlijk aan Oekraïne te leveren.

Slowakije, dat twaalf MiG’s exploiteert, zei eerder deze maand dat het zou overwegen om de jets te leveren om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen tegen binnenvallende Russische troepen, als alternatieve bescherming van zijn eigen luchtruim zou kunnen worden geregeld.

“Ik heb de bevestiging gekregen dat Polen klaar is om voor het luchtruim van Slowakije te zorgen vanaf het moment dat Slowakije besluit de Mig-29-jets aan de grond te houden”, vertelde de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad op een gezamenlijke persconferentie met zijn Poolse tegenhanger in Bratislava.

De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak zei dat Polen zijn ervaring met het controleren van het luchtruim van de Baltische staten zou kunnen gebruiken.

“Deze taken zullen worden uitgevoerd vanaf het grondgebied van Polen… In de regel zullen we de reikwijdte van de operatie uitbreiden van de Poolse taakgroep die F-16-vliegtuigen gebruikt”, zei Blaszczak.

De ministers zeiden niet wanneer de missie van Polen in het Slowaakse luchtruim zou beginnen.

Slowakije verwacht een eerste levering van in de VS gemaakte F-16-jets in 2024, van een totale batch van 18 die het in 2018 wilde kopen.

Rusland heeft gezegd dat de komst van westerse wapens in Oekraïne betekent dat het nu een “proxy-oorlog” voert tegen de NAVO. President Vladimir Poetin dreigde deze week met ongespecificeerde vergelding, terwijl zijn minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een dreiging van een nucleaire oorlog.

Bron: IAR, Reuters, Polskie Radio by (mo)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl