Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Russische energie tegen eind van jaar afschudden

De Poolse premier heeft aangekondigd dat Polen afziet van Russische kolen tegen mei en Russische ruwe olie en gas tegen het einde van 2022.
Russische

Russische energie tegen eind van jaar afschudden

Mateusz Morawiecki maakte de verklaring tijdens een nieuwsconferentie in een brandstofdepot in het dorp Mościska, centraal Polen, op woensdag, meldde het staatspersbureau PAP.

Hij noemde de zet “het meest radicale plan in Europa om af te zien van Russische koolwaterstoffen” in reactie op de aanval van het Kremlin op Oekraïne.

De Poolse premier verklaarde: “We zullen een totaal embargo op Russische kolen opleggen in april, ten laatste in mei. We zullen ons best doen om tegen het einde van het jaar af te zien van Russische olie en gas.”

Morawiecki benadrukte dat Polen klaar was om af te zien van Russisch gas dankzij een gasterminal in de noordwestelijke stad Świnoujście, de binnenkort te lanceren Baltic Pipe pijpleiding uit Noorwegen, en een drijvende terminal in de noordelijke kuststad Gdańsk, meldde het PAP nieuwsagentschap.

Hij kondigde aan dat Polen ook hernieuwbare energiebronnen zou ontwikkelen “zodat we geen dure energiebronnen uit het buitenland hoeven te kopen.”

De Poolse premier deed een beroep op de uitvoerende macht van de Europese Unie “om een belasting op Russische koolwaterstoffen in te stellen, zodat de handel en de economische regels in de Europese interne markt eerlijk zijn.”

Morawiecki verklaarde dat er “geen terugkeer” kan zijn naar Europa’s vorige beleid van afhankelijkheid van Rusland voor energievoorziening, dat “Poetin en Rusland in staat stelde hun oorlogsarsenaal op te bouwen en buren aan te vallen.”

Hij zei dat Europa aan het “ontwaken was uit een geopolitieke en strategische sluimer,” eraan toevoegend dat “het hopelijk nog niet te laat is.”

Morawiecki riep Polen’s “EU buren, partners en vrienden” op om “zo snel mogelijk af te zien van Russische olie, gas en kolen.”

Woensdag is dag 35 van de Russische invasie van Oekraïne.

Source: IAR, PAP, Polskie Radio by (pm/gs) (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl