Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

EU-herstelfondsen bevriezen zou rechtsstaat schenden

Een Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken zei op woensdag dat ambtenaren in Brussel de Europese Unie’s post-pandemie herstel fondsen voor zijn land niet kunnen opschorten, omdat er geen juridische gronden zijn voor een dergelijke stap.
EU-herstelfondsen

EU-herstelfondsen bevriezen zou rechtsstaat schenden
afbeelding – Twitter.com

Sprekend in een interview met de publieke omroep Poolse Radio, zei Marcin Przydacz dat noch de EU noch haar uitvoerende arm, de Europese Commissie, “enige beleidsbezwaren” hebben geuit tegen Polen’s Nationaal Herstelplan.

“En dus is er geen wettelijke basis om iets te bevriezen,” voegde hij eraan toe.

De aanvaarding van het nationale document is noodzakelijk voor Warschau om geld te kunnen ontvangen van het bloc’s post-pandemie herstelpakket, genaamd “Next Generation EU.”

Als de fondsen inderdaad worden opgeschort, “zou dat betekenen dat de EU zich niet volledig houdt aan de rechtsstaat, omdat politieke criteria bepalen welke lidstaat het recht heeft om deel te nemen aan een bepaald beleid,” vertelde Przydacz aan de Poolse Radio.

De woordvoerster van de Europese Commissie, Dana Spinant, vertelde verslaggevers op maandag dat Brussel nog steeds in gesprek was met Warschau over haar goedkeuring voor Polen’s herstelplan.

Eerder deze maand, zei de EU commissaris voor economie, Paolo Gentiloni, hetzelfde tegen wetgevers in het Europees Parlement, toevoegend dat Polen bepaalde “eisen” en “aanbevelingen” moest accepteren en ook de voorrang van de EU-wetgeving, meldde Polen’s PAP nieuwsagentschap.

Anders zouden er “gevolgen” kunnen zijn voor Polen’s Nationaal Herstelplan, zei hij op dat moment, zoals geciteerd door het Poolse staatspersbureau.

Ondertussen, hoopte de Poolse regeringswoordvoerder Piotr Müller op dinsdag dat het document “zeer spoedig” zou worden goedgekeurd, omdat “er geen formele gronden zijn om het te blokkeren.”

Hij voegde eraan toe dat de Poolse regering niet had besloten om een klacht in te dienen tegen de Europese Commissie bij het Hof van Justitie van de EU (HJEU).

In het kader van het herstelpakket van de EU, staat Polen op het punt ongeveer EUR 57 miljard te ontvangen voor post-pandemie herstel, meldde het Poolse Radio’s IAR nieuwsagentschap.

Bron: IAR, PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl