Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Amerikaanse senatoren waarschuwen Polen

Een groep prominente Amerikaanse senatoren hebben de Poolse regering gewaarschuwd tegen het nastreven van wetgeving waarvan zij zeggen dat het inbreuk zou maken op een vrije, onafhankelijke media en Amerikaanse media-investeringen in Polen in gevaar zou brengen.
Amerikaanse

Amerikaanse senatoren waarschuwen Polen
Het westelijke front van het Capitool van de Verenigde Staten – auteur Noclip CC0

De tweepartijdige groep senatoren, onder leiding van Democraat Jeanne Shaheen, hoofd van de US Senaat’s Buitenlandse Betrekkingen Subcommissie voor Europa en Regionale Veiligheidssamenwerking, zei dat een voorstel dat in behandeling is in het Poolse parlement, indien aangenomen en ondertekend in wet, “zou discrimineren tegen niet-EU-bedrijven en waarschijnlijk een grote Amerikaanse investeerder die enkele duizenden mensen in dienst heeft, uit Polen zou verdrijven.”

De senatoren waarschuwden dat “elke beslissing om” het voorstel uit te voeren “negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de defensie, zakelijke en handelsbetrekkingen” tussen Polen en de Verenigde Staten.

‘We houden deze gebeurtenissen nauwlettend in de gaten’

“De voortdurende democratische terugval van de Poolse regering, meest recentelijk door middel van inspanningen ontworpen om onafhankelijke media en een van de grootste Amerikaanse investeringen in het land te ondermijnen, is diep verontrustend,” zeiden de senatoren in een gezamenlijke verklaring op woensdag.

Zij voegden daaraan toe: “Als een tweeledige groep van Amerikaanse senatoren willen wij de Poolse regering duidelijk maken dat wij deze gebeurtenissen nauwlettend in de gaten houden.

“Wij volgen de wetgeving die in het Poolse parlement wordt overwogen en die, indien aangenomen en in wet ondertekend, bedrijven van buiten de EU zou discrimineren en waarschijnlijk een grote Amerikaanse investeerder die enkele duizenden mensen in dienst heeft, uit Polen zou verdrijven.

“Deze wetgeving, gekoppeld aan de weigering van Polen om de licentie voor het bedrijf TVN te verlengen, zet een verontrustend traject voort voor de democratie van Polen. Dit is niet de manier om buitenlandse investeringen aan te trekken en zou de mediavrijheden waarvoor de Polen lang hebben gevochten, verder ondermijnen.”

De verklaring vervolgde: “Deze en andere stappen, die Polen – een NAVO-bondgenoot en een hechte vriend en partner van de Verenigde Staten – onlangs heeft genomen, weerspiegelen niet de gedeelde waarden die ten grondslag liggen aan onze bilaterale relatie.

“Elk besluit om deze wetten in te voeren zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de defensie-, zakelijke en handelsbetrekkingen. Wij dringen er bij de Poolse regering op aan om te pauzeren voordat zij handelt naar een maatregel die van invloed zou zijn op onze langdurige relatie.”

De gezamenlijke verklaring, geïnitieerd door senator Shaheen, werd ook ondertekend door Democraten Dick Durbin, Chris Murphy, Chris Coons en Ben Cardin, evenals senator Jim Risch, de leidende Republikein in de US Senate Foreign Relations Committee, meldde Polen’s PAP nieuwsagentschap.

Pools aanbod om regels inzake media-eigendom aan te scherpen “volkomen normaal”: Premier

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei vorige maand dat een nieuw Pools wetsvoorstel dat beoogt buitenlandse eigendomsregels voor mediabedrijven aan te scherpen een “volkomen normale” wetgevende zet is.

Hij maakte de opmerking nadat een groep wetgevers van het land’s regerende conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij een wetsvoorstel indiende dat zegt dat televisie en radio licentie houders niet direct of indirect gecontroleerd mogen worden door eigenaars gevestigd buiten de Europese Economische Ruimte.

Polen’s regerende Wet en Rechtvaardigheid partij heeft lang beweerd dat buitenlandse entiteiten een te groot deel van de massamedia van het land bezitten en het publieke debat verstoren. Maar critici zeggen dat de machthebbers proberen controle te krijgen over ’s lands grootste particuliere omroep TVN, een nieuwszender in handen van de VS die bekend staat om zijn kritiek op de regering.

Het omstreden voorstel zal naar verwachting later deze maand in Polen’s parlement in stemming worden gebracht.

Bron: PAP, shaheen.senate.gov, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl