Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Italië gaat Poolse generaal uit oorlogstijd Monte Cassino eren

In de Italiaanse stad Cassino zal een monument worden opgericht ter ere van de Poolse generaal uit de Tweede Wereldoorlog Władysław Anders en zijn soldaten. De burgemeester van Cassino, Enzo Salera, heeft gezegd: “We moeten de Polen dankbaar zijn, in de eerste plaats de soldaten die 76 jaar geleden bij Monte Cassino een heldhaftige strijd hebben geleverd.”

Cassino Pools ereveld op de helling van Heuvel 593, gezien vanaf het klooster – No machine-readable author provided. NeferKaRe~commonswiki – CC BY-SA 3.0

Een persconferentie toesprekend in Warschau voegde hij eraan toe: “Dankzij een monument ter nagedachtenis aan generaal Anders en zijn 1.057 soldaten die onder zijn bevel voor de vrijheid hebben gevochten, zal hun nagedachtenis voor toekomstige generaties bewaard blijven”.

Het monument wordt op 18 mei onthuld tijdens de gebeurtenissen ter gelegenheid van de 76e verjaardag van de zegevierende Slag bij Monte Cassino en de 50e gedenkdag van de dood van de Poolse generaal.

De dochter van de generaal, Anna Maria Anders, die momenteel de Poolse ambassadeur in Rome is, vertelde de verslaggevers dat ze blij was met het idee van het project.

“Het is heel belangrijk dat hij en zijn soldaten op deze manier geëerd worden”, zei ze.

Het monument is ontworpen door Giacomo Bianchi en bevat de namen van alle Poolse soldaten die zijn omgekomen in de Slag om Monte Cassino in 1944. Zij zullen worden gegraveerd op een 19 meter lange muur van zwart graniet.

De uit Polen meegebrachte stenen zullen op een oppervlakte van 144 vierkante meter worden geplaatst als teken van herinnering aan de jonge slachtoffers van de gevechten. De figuur van generaal Anders zal in brons worden gegoten.

Het idee van het gedenkteken is mede-gesponsord door de Monte Cassino Run, het geesteskind van de voormalige Poolse atleet Bogusław Mamiński, een succesvolle steeplechase-loper die in het begin van de jaren tachtig de medailles van het wereld- en Europees kampioenschap won.

De eerste editie van Monte Cassino, waarvan de eerste editie in 2014 998 lopers aantrok, wordt in mei opnieuw gehouden.

Władysław Anders, geboren in 1892, stond aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van een cavaleriebrigade. Hij raakte gewond en werd in september 1939 door de Sovjets gevangen genomen. Hij verbleef 22 maanden in de NKVD Loebjankabank in Moskou. Hij werd in talloze verhoren gefolterd en overgehaald om zich bij het Rode Leger aan te sluiten, maar hij weigerde aan de eisen van de Sovjet-Unie te voldoen.

Na het uitbreken van de Duits – Sovjetoorlog werd hij bevrijd en benoemd tot commandant van het Poolse leger in de Sovjet-Unie. In de zomer van 1942 werd het Andersleger, samen met meer dan 20.000 Poolse burgers die uit gevangenissen en werkkampen waren bevrijd, geëvacueerd naar Iran, Irak en Palestina. Daar vormde en leidde Anders het 2e Poolse Korps, dat vocht in de Slag om Monte Cassino in de Italiaanse Campagne.

Generaal Anders stond kritisch tegenover de beslissingen van de Conferentie van Jalta. In 1946 ontnamen de communistische autoriteiten in Polen hem het Poolse staatsburgerschap en zijn militaire rang.

Als politiek émigré in Groot-Brittannië zette hij zijn politieke activiteiten voort met het oog op het behoud van de constitutionele continuïteit van de Poolse regering in ballingschap in Londen. Hij nam deel aan een campagne voor de vrijlating van de Polen die nog steeds in de werkkampen van de Sovjet-Unie worden vastgehouden.

Hij stierf op 12 mei 1970, de 26e verjaardag van de Slag bij Monte Cassino, en werd, overeenkomstig zijn wens, begraven op de Poolse oorlogsbegraafplaats in Monte Cassino.

Na de ineenstorting van het communisme in Polen in 1989 werden zijn staatsburgerschap en militaire rang postuum hersteld.

Bron: Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl