Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

EC vicevoorzitter verwelkomt Poolse wetgeving van het Hooggerechtshof

Tijdens een bezoek aan Warschau op vrijdag, verwelkomde de vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis de beslissing van Poolse parlementsleden om het herstel in functie van de gepensioneerde rechters van het hooggerechtshof te ondersteunen, volgens een rapport.

Poolse parlementsleden hebben woensdag de wetgeving goedgekeurd om een stap die aanleiding was voor een ruzie met Brussel, ongedaan te maken.

Dombrovskis werd geciteerd door het IAR persbureau als volgt: “Wij verwelkomen de recente stappen en de stemming van deze week in het parlement over het Hooggerechtshof”.

De door Poolse volksvertegenwoordigers aangenomen wetgeving heeft tot doel bepalingen in te trekken waarbij rechters ouder dan 65 jaar eerder dit jaar met pensioen moesten gaan.

“Als de wetgeving van kracht wordt, kunnen deze rechters terugkeren naar het hooggerechtshof,” zei het conservatieve parlementslid Marek Ast woensdag tegen verslaggevers.

Het Europese Hof van Justitie heeft in oktober een voorlopig bevel uitgevaardigd dat de betwiste hervormingen van het Poolse hooggerechtshof moeten worden opgeschort.

In juli startte de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de Europese Unie, een procedure tegen Warschau over de hervorming, met het argument dat het “het beginsel van rechterlijke onafhankelijkheid, inclusief de onverwijderbaarheid van rechters” ondermijnde.

De stap volgde de Europese Commissie in december vorig jaar, toen ze de ongekende stap nam om artikel 7 van het EU Verdrag tegen Polen in gang te zetten, de druk op Warschau te vergroten over gerechtelijke hervormingen en die mogelijk de weg vrijmaakte voor sancties tegen Polen.

“We weten dat er andere elementen zijn met betrekking tot het Constitutionele Hof, betreffende de tuchtraad. Het is dus belangrijk dat we hier in dialoog mee werken. Niet alleen in het kader van de rechtsstaat, maar ook in het kader van het waarborgen van een stabiele en voorspelbare bedrijfs- en investeringsomgeving,” voegde Dombrovskis toe, zoals geciteerd door IAR.

Tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Warschau ontmoette Dombrovskis ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki en minister van Financiën Teresa Czerwińska.

Op vrijdag was hij ook gepland om de Poolse centrale bankdirecteur Adam Glapiński te ontmoeten.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl