De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Rally in Warschau om herstelbetalingen te eisen van Duitsland

Een rally waarin Duitsland wordt opgeroepen om herstelbetalingen te doen om Polen schadeloos te stellen voor de Tweede Wereldoorlog, zou volgens berichten maandag in Warschau worden gehouden.

De rally werd verwacht voor de Duitse ambassade te worden gehouden door de organisatie Onafhankelijke Mars Associatie, rapporteerde de Poolse nieuwszender polskieradio24.pl.

Stefan Hambura, een advocaat die de rally helpt organiseren, heeft de website laten weten dat hij vindt dat Polen recht heeft op compensatie voor de enorme schade die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden.

De demonstratie in Warschau was bedoeld om de Poolse autoriteiten aan te moedigen om een beslissende claim op te leggen voor de herstelbetalingen door Duitsland, dat Polen binnenviel in 1939, en de Tweede Wereldoorlog startte, meldde polskieradio24.pl.

Hambura betoogde dat Duitsland het onderwerp probeerde weg te poetsen, terwijl de Pools-Duitse verzoening “gebaseerd moet zijn op de waarheid”, zei hij.

“Om dat te laten gebeuren, moeten we eerst al die kwesties sluiten die nog open en slepende zijn ten opzichte van de dagen van de Tweede Wereldoorlog”, voegde Hambura eraan toe.

De Duitse ambassadeur in Polen, Rolf Nikel, zei in februari in een interview voor de Poolse commerciële omroep TVN dat de kwestie van oorlogsherstel voor Polen “juridisch en politiek gesloten” was.

Enorme oorlogsschade

Poolse en Duitse deskundigen hebben vorige maand het gevoelige onderwerp van oorlogherstel besproken tijdens een conferentie in Warschau, aldus rapporten.

De conferentie vond plaats nadat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz en de Duitse Sigmar Gabriel in januari het erover eens waren dat de potentieel verdeeldheid tussen de twee landen door deskundigen van beide kanten moet worden aangepakt, zo meldt de Poolse krant Rzeczpospolita.

Prof. Zdzisław Krasnodębski, een Europarlementariër voor de heersende conservatieve Partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) van Polen, zei destijds dat de conferentie in Warschau de deur zou openen voor een serieus debat met Duitsland over herstelbetalingen”.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Jacek Czaputowicz, vertelde begin september aan het Duitse nieuwsblad Der Spiegel dat “73 jaar na de Tweede Wereldoorlog het Poolse volk nog steeds spreekt over hun lijden en verliezen; het is een deel van onze identiteit.”

Czaputowicz vertelde Der Spiegel in een interview – dat op de website van het weekblad stond – dat de verliezen van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog “veel groter waren dan die van andere landen.” Hij zei ook dat er een discrepantie bestond tussen “het soort reparaties dat Duitsland westerse landen zoals Frankrijk of België heeft toegestaan en hoe we onze verliezen hebben gecompenseerd”, aldus het Poolse persbureau PAP.

Eerder dit jaar zei het hoofd van een Pools team dat mogelijke herstelbetalingen vaststelde dat Duitsland 850 miljard USD aan Polen zou moeten betalen voor schade die het in de Tweede Wereldoorlog had toegebracht.

“We hebben het over zeer grote, maar gerechtvaardigde bedragen aan schadevergoeding voor oorlogsmisdaden, voor verwoeste steden, dorpen, het verloren demografisch potentieel van ons land,” zei Arkadiusz Mularczyk, een parlementslid met de heersende conservatieve Partij voor Wet en Rechtvaardigheid, in die tijd , zoals geciteerd door het persbureau PAP.

Vorig jaar, zei een analyse door Poolse parlementaire experts dat de regering in Warschau gerechtigd is om van Duitsland schadevergoeding te eisen.

Duitse functionarissen hebben gezegd dat de kwestie in 1953 definitief met Polen is opgelost.

In een resolutie die dat jaar werd aangenomen, erkende de toenmalige Poolse communistische regering dat Duitsland zijn verplichtingen jegens Polen was nagekomen en heeft besloten geen herstelbetalingen te zoeken.

Maar de heersende conservatieven van Polen hebben gezegd dat besluiten die door de autoriteiten van het communistische tijdperk zijn genomen, nog steeds niet geldig zijn omdat ze onder druk van de Sovjetunie zijn gemaakt.

Jarosław Kaczyński, hoofd van de partij Wet en Rechtvaardigheid, die eind 2015 aan de macht kwam, zei tijdens een conventie vorig jaar juli dat Polen nooit een vergoeding heeft ontvangen voor de schade die het heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog, verliezen die “hebben we echt nog steeds niet goedgemaakt.”

Ambtenaren in Warschau hebben opgemerkt dat bijna 6 miljoen Polen werden gedood tijdens de oorlog van 1939 tot 1945, toen hun land werd binnengevallen door nazi-Duitsland.

Bron: polskieradio24.pl, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl