Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen viert dag van de Grondwet

Polen markeert op dinsdag de dag van de Grondwet, een algemeen erkende feestdag, waarin het land een historische Grondwet van 3 mei 1791 viert.
Grondwet

De aanname van de Poolse constitutie op de 3e mei 1791 – Auteur Jan Jan Matejko

De Polen wijzen er trots op dat het document de eerste moderne grondwet was in Europa en de tweede ter wereld, na de Amerikaanse Constitutie, die werd gecreëerd in 1787.

Om de gelegenheid te markeren, nam president Andrzej Duda op dinsdagochtend deel aan een patriottische katholieke mis in de St. John’s kathedraal in Warschau.

Hij deelde ook Staat orders uit in Koninklijk kasteel van de hoofdstad en woonde later de plechtigheden bij op het Piłsudski plein.

Marek Magierowski, hoofd van de persafdeling van het presidentiële bureau, zei dat hij hoopte dat bittere politieke onenigheid in Polen “geen schaduw over de feestelijkheden zou werpen.”

Een originele manuscript van de historische Constitutie kon op Warschau’s Kordegarda galerij bezichtigd worden, in een zeldzame publieke vertoning van het document.

De Poolse grondwet van 1791 introduceerde een aantal geleidelijke hervormingen en een systeem van constitutionele monarchie. Maar het bleef minder dan 19 maanden van kracht.

Ondertussen, eindigde de derde partitie van Polen in 1795 door Rusland, Pruisen en Oostenrijk-Hongarije het bestaan van het land als een soevereine staat voor 123 jaar.

In een toespraak afgelopen maandag, zei Jarosław Kaczyński dat Polen’s regerende Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, die hij leidt, van plan is de huidige Poolse grondwet, die in 1997 werd aangenomen, te veranderen.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl