De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Auschwitz markeert 70 jaar sinds gevangenen opstand

Herdenkingen werden op dinsdag gehouden in het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau markerend de 70e herdenking van een opstand door gedetineerden.
Auchwitz-Birkenau / Creative Commons CC-BY-SA-2.5

Birkenau poort – auteur angelo celedon AKA lito sheppard

De opstand van oktober 1944 werd gehouden door de zogenaamde Sonderkommandos, overwegend joodse gevangenen wiens taken het waren de lijken van collega’s die waren vermoord in de gaskamers te verwijderen.

Toen groep van Sonderkommandos in de Birkenau afddeling van het vernietigingskamp het woord opving dat zij zelf op 7 oktober vermoord zouden worden, vielen zij hun bewakers aan en doodde 15 SS mannen.

Opperrabbijn van Opper Silezië Yehoshua Ellis leidde op dinsdag de lezing van kaddish (Joods rouw gebed), en de Poolse acteur Olgierd Lukaszewicz vertelde fragmenten uit memoires van kamp gedetineerden.

Ongeveer 451 Sonderkommandos werden door de nazi’s op de dag van de opstand gedood, met inbegrip van verscheidene die kort uit het vernietigingskamp ontsnapt waren.

Auschwitz-Birkenau werd uiteindelijk in januari 1945 door het rode leger bevrijd. Geschat wordt dat 1,1 miljoen gevangenen er vóór de bevrijding stierven. De overgrote meerderheid van slachtoffers waren Joden (ongeveer 90 procent), gevolgd door etnische Polen, Russische krijgsgevangenen, Sinti en Roma en nog een aantal anderen.

Bron: PAP

The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl