De Poolse president Borisław Komorowski sloot zich vrijdagochtend aan bij 18 wereldleiders, met inbegrip van Barack Obama, ter herdenking van de 70e herdenking van D-Day in Normandië, Frankrijk.
President Komorowski’s reis begon met een herdenkingsbezoek aan Heuvel 262, gezicht van de slag van Mont Ormel, waar de Poolse Eerste Pantser Divisie met succes de strijd uitvocht met de nazi-Duitse troepen om het land veilig te stellen.Vervolgens voegde hij zich later in de middag bij de Franse President Francois Hollande voor een eredienst op de Poolse begraafplaats, Urville-Langannerie.
De eredienst werd gehouden ter ere van de 615 soldaten van de Eerste Pantser Divisie van generaal Stanisław Maczek die daar begraven liggen.
Eerder, kwam de Amerikaanse President Barack Obama op de kust van Omaha Beach in Colleville-sur-Mer, Frankrijk aan met de Marine One om samen met Hollande een toespraak te houden ter herdenking van de 9.387 Amerikaanse soldaten die tijdens de D-Day aanval omgekomen zijn.
“Heren, we zijn echt nederig door uw aanwezigheid hier vandaag,” bracht Obama eer aan de troepen, gevolgd door rondes van applaus ter ere van de veteranen die aanwezig waren tijdens de ceremonie.
Na het bedanken van Frankrijk, zei Obama: “het was hier, aan deze kust, dat het tij zich keerde.”
Terwijl de D-Day herdenking en de andere herdenkingen duidelijke de prioriteit van dit evenement zijn, is de dreigende en onontkoombare kwestie de Oekraïne crisis met zo veel van de belangrijkste spelers verzameld op één centrale locatie ook aanwezig.
Obama erkende dat als hij in feite in de gegeven gelegenheid is gebruik te maken om met President Putin te spreken, hij de dialoog die hij gedurende de hele crisis consequent heeft gehouden zal blijven volhouden. Dat is dat Rusland moet beginnen met de-escalatie en hun koers moeten veranderen.
Andere ere gasten die aanwezig waren op de herdenkingsfestiviteiten omvatten 3.000 veteranen en ongeveer 15 andere nationale leiders met inbegrip van koningin Elizabeth II, Prins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall, en Duitse Kanselier Angela Merkel.
Het was vandaag 70 jaar geleden op 6 juni 1944, dat meer dan 150.000 VS, Canadese en Britse troepen de Nazi-troepen aanvielen gestationeerd op de stranden van Normandië, Frankrijk in de grootste vanuit zee aanval in de militaire geschiedenis.
De invasie van Normandië, of D-Day, bewees significant te zijn omdat de geallieerde troepen een overwinning beveiligde die uiteindelijk het keerpunt werd van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Elf maanden later, werd nazi-Duitsland verslagen.