Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

‘Berlijn moet monument hebben voor de Poolse WO II slachtoffers’

Een prominente Duitse historicus en rabbi heeft gezegd dat het ‘zeer raadselachtig’ is dat Berlijn geen monument heeft gewijd aan de Poolse WO II slachtoffers van de nazi’s.

Poolse

Een massa-executie van 56 gijzelaars in Bochnia, in de buurt van Kraków, 18 December 1939. Op Palmiry, werden ongeveer 2.000 Polen vermoord in geheime executies tussen 7 December 1939 en 17 juli 1941 – auteur album of a captured German officer.

Dr. Andreas Nachama, die directeur is van Berlijn’s Topografie van Terreur Documentatiecentrum, wees op de kwestie tijdens een reeks lezingen over de benarde situatie van de Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Er zijn vele gedenktekens voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn, maar er is geen permanent terrein ter herdenking van het martelaarschap van de Polen,” zei hij.

“Dit is een zeer in verwarring brengende situatie.”

Nachama merkte op dat naast monumenten voor de Joodse slachtoffers, er drie zijn in eerbetoon aan de Sovjet soldaten, terwijl in 2008, een monument werd onthuld voor homoseksuele slachtoffers van het nazisme.

De historicus, die als voorzitter van Berlijn’s Joodse Gemeenschap van 1997 tot 2001 diende, zei dat dit jaar’s 75e herdenking van de Duitse invasie van Polen een goed moment zou om een Pools monument te maken.

Hij openbaarde ook zijn eigen plannen om dit jaar een tentoonstelling te creëren ter gelegenheid van de 70e herdenking van de Warschau Opstand van Poolse ondergrondse soldaten tegen de nazi’s.

“Dit is belangrijk, omdat Duitsers nog steeds de Warschau Opstand van 1944 verwarren met de opstand van het Warschau Ghetto van 1943,” zei hij.

Slachtoffers

Ongeveer 200.000 Poolse burgers vonden de dood tijdens de Duitse campagne om Polen te veroveren in september 1939.

De invasie werd vergezeld van zware bombardementen op Warschau en andere steden, en ongeveer 25.000 burgers vonden de dood in de hoofdstad voordat het overrompeld werd.

Daarna voerde Duitsland de zogenaamde Intelligenzaktion tegen de intelligentsia uit tot het voorjaar van 1940, wat voor ongeveer 50.000 zorgde. Een internationale schandaal ontstond nadat professoren van de Jagiellionian Universiteit in Kraków naar concentratiekampen werden gestuurd.

Dit werd gevolgd door de AB-Aktion die ongeveer 30.000 gearresteerden zag, en ongeveer 7000 doodgeschoten mensen.

Geschat wordt dat al met al ongeveer 2 miljoen etnische Polen door toedoen van de nazi’s stierven. Ongeveer 2 miljoen Polen werden naar het rijk vervoerd om dwang arbeid uit te voeren, en duizenden kinderen die raciaal aanvaardbaar werden geacht werden van hun families weggenomen en aan Duitsland gegeven. Nadat de Warschau opstand van 1944 werd neergeslagen (na de dood van ongeveer 200.000 Polen) gaf Hitler het bevel dat wat overbleef van de Poolse hoofdstad moest worden opgeblazen.

Bron: PAP

The News.pl (english version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl