Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Culturele diversiteit vieren met kunst in het Poolse Rzeszów

Het Europese Cultuurstadion festival gaat vrijdag van start in de zuidoostelijke Poolse stad Rzeszów, met als doel inzicht te geven in een verscheidenheid aan culturen, waaronder Oekraïens.

rgergeg
Culturele diversiteit vieren met kunst in het Poolse Rzeszów
Rzeszów, stadscentrum, Rynek, stadhuis – Wikimedia Commons user Aktron – CC BY-SA 3.0

De zuidoostelijke Poolse stad Rzeszów is een belangrijk knooppunt voor hulp aan het door oorlog verscheurde Oekraïne. Afbeelding door krystianwin van Pixabay

Dit levendige driedaagse festival maakt deel uit van het project Eastern Culture en presenteert acht concerten, 25 projecten en 55 artistieke evenementen met 150 artiesten uit verschillende disciplines, waaronder muziek, dans, beeldende kunst en theater.

Het evenement wordt georganiseerd door het Nationaal Centrum voor Cultuur in samenwerking met de Poolse steden Rzeszów, Lublin en Białystok.

Tijdens het openingsconcert zal de Poolse Kasia Lins optreden met de Belarussische zangeres Palina, Tomek Makowiecki met de Oekraïense pianist Lubomyr Melnyk, L.U.C. & Rebel Babel Ensemble met de Oekraïense band Antytila, en Paweł Domagała met Gizmo Varillas uit Spanje.

“De kruising van Poolse en Oosterse culturen is en blijft het belangrijkste idee,” zei de burgemeester van Rzeszów, Konrad Fijołek.

Hij voegde eraan toe: “Deze duetten van Poolse en Oosterse artiesten tijdens het concert in Rzeszów zijn zeer waardevol. De geschiedenis van de oorlog en de vlucht van duizenden mensen uit Oekraïne heeft aangetoond hoe belangrijk deze culturele verbindingen zijn. We werken al vele jaren samen en onze culturen dringen tot elkaar door en leren elkaar kennen.”

Tijdens het concert wordt, als verwijzing naar de al meer dan twee jaar durende oorlog in Oekraïne, een “Stop War” installatie getoond die is voorbereid door het artistieke collectief Art Color Ballet, een combinatie van bodypainting, live muziek en dans.

Meer dan 50 gratis artistieke evenementen met entertainment in muziek, dans en beeldende kunst zijn gepland op verschillende locaties in de stad.

In het laatste weekend van juni verhuist het festival naar de oostelijke stad Lublin en vervolgens naar Białystok in het noordoosten.

In elk van de drie festivalsteden zal er een gezamenlijk debat plaatsvinden onder het hoofdthema “Traditie”, dat live zal worden uitgezonden door de publieke omroep Poolse Radio.

(mp/gs)

Bron: IAR, dzieje.pl, trojka.polskieradio.pl, polskieradio.pl by (mp/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl