De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen en Oekraïne gaan de defensiebanden versterken

Polen staat op het punt zijn militaire samenwerking met Oekraïne te verdiepen, zoals onthuld door vice-minister van Buitenlandse Zaken Andrzej Szejna in een interview met RMF FM.

polen
Polen en Oekraïne gaan de defensiebanden versterken

De stap wordt gekenmerkt door zowel op ondersteuning gebaseerde als commerciële overdrachten van militair materieel, wat een evoluerend defensiepartnerschap tussen de twee naties onderstreept.

In het interview benadrukte Szejna het belang van een evenwichtige en empathische benadering van de internationale betrekkingen, vooral in de context van het aanhoudende conflict in Oekraïne.

“Assertiviteit betekent dat we bespreken dat we sommige kwesties duidelijk en resoluut kunnen weigeren, en tegelijkertijd kunnen sympathiseren met de andere kant, onszelf in hun schoenen kunnen plaatsen, omdat daar tenslotte een oorlog gaande is. De overwinning van Oekraïne is onze essentiële veiligheid belangstelling”, benadrukt hij.

Szejna benadrukte ook de ontwikkeling van een defensiepakket dat is vormgegeven door de behoeften en voorkeuren van Oekraïne, wat duidt op een gezamenlijke aanpak op het gebied van defensiesamenwerking. “We willen graag een zeer nauwe samenwerking tot stand brengen tussen de Poolse en Oekraïense defensie-industrie”, legde Szejna uit. Hij ging ook in op de uitdagingen bij het helpen van Oekraïne bij graanoverdrachten, waarbij hij pleitte voor een evenwichtige aanpak die de Poolse economie niet schaadt.

Tijdens de komende bijeenkomst van de Landbouw- en Visserijraad zal de Poolse delegatie, onder leiding van minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling Czesław Siekierski, haar standpunt over de handel in landbouwproducten met Oekraïne presenteren, waarbij nieuwe regelgeving vanaf juni 2024 wordt verwacht.

De Poolse Tusk in Kiev

Tijdens een bezoek aan Kiev deze week schetsten de Poolse premier Donald Tusk en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een nieuwe fase van defensiesamenwerking tussen de twee landen. Tusk kondigde de bereidheid van Polen aan om Oekraïne te steunen met de nodige militaire uitrusting en uitrusting. Hij verklaarde: “We zullen samen op zoek gaan naar financiering en zullen commerciële principes niet uit de weg gaan als het gaat om Poolse leveringen aan Oekraïne.”

Zelensky verwees in reactie daarop naar de gezamenlijke inspanning als een ‘nieuw Pools defensiepakket’, wat wijst op een aanzienlijke toename van de wapenaankopen voor de Oekraïense defensie. “Er is een nieuwe vorm van onze samenwerking voor een grotere schaal van wapenaankopen voor Oekraïense behoeften. Dit is een Poolse lening aan Oekraïne”, zei Zelenski.

Bron: PAP, RMF FM, polskieradio.pl English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl