Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Minister vraagt EU grensconflict met Oekraïne op te lossen

Oekraïne’s beslissing om lege vrachtwagens toe te staan de grens met Polen over te steken is “een gebaar in de goede richting,” maar het schiet tekort om bredere problemen aan de grens op te lossen, zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Szymon Szynkowski vel Sęk op maandag.

minister
Minister vraagt EU grensconflict met Oekraïne op te lossen
citaatfoto Euromaidan Press.com

In een gesprek met Radio ZET benadrukte Szynkowski vel Sęk de noodzaak van verdere actie van zowel de Europese Unie als Oekraïne om de voortdurende transportproblemen aan te pakken.

Oekraïnes staatsgrensbewakingsdienst bevestigde maandag dat lege vrachtwagens op weg naar Polen nu via de nieuwe grensovergang Uhryniv-Dolhobychiv zullen worden verwerkt.

Hoewel de maatregel wordt gezien als een stap in de richting van vermindering van de spanningen, wordt hij gezien als onvoldoende om het potentieel van alle grensovergangen volledig te ontsluiten, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Szynkowski vel Sęk benadrukte het “wantrouwen” van Poolse vervoerders ten opzichte van het Oekraïense elektronische wachtrijsysteem, waarbij hij zich zorgen maakte over transparantie en concurrentievermogen. Hij riep op tot EU-stappen om eerlijke praktijken en naleving van de wet te waarborgen, met name met betrekking tot cabotagekwesties en het e-railsysteem.

Vice-minister van Infrastructuur Rafał Weber, die maandag in Brussel sprak voor een bijeenkomst van de Vervoersraad van de EU, wees volgens ambtenaren op het “oneerlijke concurrentievoordeel” dat het huidige systeem biedt aan Oekraïense vervoerders.

Hij voerde aan dat de overeenkomst tussen de EU en Oekraïne over het wegvervoer van goederen een aanzienlijke impact heeft gehad op de goederenmarkt van de EU, waarbij Poolse, Slowaakse en Hongaarse vervoerders het hardst worden getroffen.

De situatie heeft geleid tot protesten van Poolse vervoerders bij verschillende grensovergangen met Oekraïne. De eisen omvatten een aparte wachtrij voor lege vrachtwagens die terugkeren naar Polen, de invoering van handelsvergunningen voor Oekraïense bedrijven en de opschorting van vergunningen voor bedrijven die zijn opgericht na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De demonstranten roepen ook op tot de afschaffing van het elektronische wachtrijsysteem van Oekraïne.

Ondertussen hebben boeren hun eigen protest gelanceerd in Medyka en zijn ze van plan om hun blokkade van de grensovergang voort te zetten tot 3 januari.

Bron: PAP, polskieradio.pl by (jh/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl