Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Nieuwe waterweg voor Polen bij Rusland

De Poolse president en premier hebben zaterdag 17 september 2022 een nieuwe waterweg naar de Oostzee gelanceerd.

cxvcvcv
Citaatfoto: Twitter.com en wiadomosci.wp.pl

Het nieuwe kanaal loopt door de Vistula Spit en is ontworpen om schepen in staat te stellen de Poolse haven van Elbląg binnen te varen zonder door de Straat van Baltiysk in Rusland’s Kaliningrad regio te gaan, volgens ambtenaren.

Tijdens de openingsceremonie zei Polen’s premier Mateusz Morawiecki “vandaag zien we nieuwe investeringen die nieuwe mogelijkheden openen” voor een groot deel van Polen’s kust, waardoor het onafhankelijk wordt van Rusland.

President Andrzej Duda voegde eraan toe dat terwijl “Polen andere havens had om goederen van de grootste containerschepen te ontvangen” het kanaal van strategisch en symbolisch belang was voor Polen, omdat het toegang geeft tot de Vistula Lagune, zonder de noodzaak om door Russisch grondgebied te gaan.

Het kanaal “is klaar voor gebruik, het is modern, en het is volledig uitgerust,” voegde Duda eraan toe.

De viceminister van Infrastructuur Marek Gróbarczyk noemde de nieuwe waterweg “een historisch en baanbrekend project” te midden van Rusland’s invasie van Oekraïne.

Waterweg om “de soevereiniteit van Polen te versterken”.

Het verbinden van Elbląg met de Baai van Gdańsk aan de Oostzee, zal de 23 kilometer lange, 5 meter diepe waterweg “helpen Polen’s militaire en economische soevereiniteit te versterken,” volgens het land’s conservatieve leider Jarosław Kaczyński.

De Poolse president Andrzej Duda heeft gezegd dat het kanaal “de soevereiniteit van Polen zal versterken en zijn onafhankelijkheid en vrijheid zal vergroten.”

Ondertussen wordt het project door Rusland als een bedreiging gezien, volgens de Amerikaanse denktank de Jamestown Foundation.

In de visie van het Kremlin is het enige doel van de nieuwe Poolse waterweg “om Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) oorlogsschepen toegang te geven tot de Kaliningrad Baai (Vistula Lagune), zonder eerst dicht langs de Russische militaire faciliteiten in Baltiysk te moeten varen,” zei de denktank in een analyse van 2020.

Symbolische datum

Op 17 september 1939 viel Josef Stalins Sovjet-Unie Polen binnen na een geheime overeenkomst met Adolf Hitlers nazi-Duitsland.

Polen zat toen gevangen tussen Duitse nazi-troepen die oprukten vanuit het westen en Sovjet-troepen vanuit het oosten tijdens de eerste fase van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Bron: IAR, PAP. polskieradio.pl by (tf) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl