Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Oppositieleider: Orban “duidelijke” bondgenoot Poetin

De oppositieleider van Polen’s belangrijkste oppositiepartij heeft de Hongaarse premier Viktor Orban “een duidelijke en schaamteloze bondgenoot van Vladimir Poetin” genoemd.
oppositieleider

Oppositieleider: Orban “duidelijke” bondgenoot Poetin

Donald Tusk, een voormalige Poolse premier, maakte de opmerking in een interview met de nieuwszender TVN24 op maandag, meldde het staatspersbureau PAP.

Het kwam nadat Orban’s regerende coalitie zondag de algemene verkiezingen in Hongarije won, en een grondwettelijke meerderheid van 135 zetels won in het 199 zetels tellende parlement.

Op een bijeenkomst na afloop zei de Hongaarse premier dat zijn coalitie “de linkse oppositie”, “Brusselse bureaucraten” en “de Oekraïense president Volodymyr Zelensky” had verslagen tijdens de stemming, aldus nieuwsuitzendingen.

Tusk merkte op: “Deze grimmige woorden en het grimmige gekakel dat we in Boedapest hebben gehoord, tonen aan … dat de oorlog in Oekraïne een grote confrontatie is over democratie, westerse waarden, en mensenrechten en vrijheden, een confrontatie die ook hier plaatsvindt, in Europa, in Polen en in Hongarije.”

Poetin’s vijfde colonne in Europa

De voormalige voorzitter van de Europese Raad voegde eraan toe dat Orban “een bijzonder brutale, duidelijke en schaamteloze” bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin was.

Hij vertelde TVN24 dat Orban’s woorden “slechts enkele uren na de ontdekking van het Russische bloedbad in Bucha, Oekraïne” kwamen.

Tusk beschuldigde Orban van het nastreven van “Poetin’s model van macht” in eigen land, gebaseerd op “grootschalige, georganiseerde corruptie van de staat.”

De voormalige Poolse premier, die de Burger Platform (PO) partij leidt, zei dat het Westen moet stoppen met zijn “beleid van appeasement” ten opzichte van “agressors en dictators” na de aanval van Rusland op Oekraïne.

Hij stelde voor dat de Europese Unie moet beoordelen “of Orban’s Hongarije nog echt deel uitmaakt van het blok.”

Tusk riep ook Polen’s regerende conservatieven op om de banden met Orban te verbreken, beschuldigend de Hongaarse leider van “het bouwen van Poetin’s vijfde colonne in Europa.”

Dinsdag is dag 41 van de Russische invasie van Oekraïne.

Bron: PAP, tvn24.pl, Polskie Radio by (pm/gs) (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl