Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Poolse en Russische FM’s bespreken dinsdag Oekraïne

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken is klaar voor een ontmoeting op dinsdag met zijn Russische ambtgenoot in Moskou om de spanningen over Oekraïne en een reeks van bilaterale kwesties te bespreken. Zbigniew Rau vertrekt maandagavond voor gesprekken met Rusland’s Sergei Lavrov, meldde het staatspersbureau PAP.
Poolse

Het Holenklooster van Kyiv – auteur Роман Наумов – CC BY-SA 4.0

De Poolse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Łukasz Jasina vertelde de media dat Rau een reis naar de Russische hoofdstad zou maken in zijn rol als fungerend voorzitter van de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Tegelijkertijd zal het de eerste keer in bijna een decennium zijn dat een Poolse minister van Buitenlandse Zaken Moskou bezoekt, aldus Jasina.

In een aparte Engels-talige verklaring, zei Jasina: “De gesprekken zullen zich richten op het versterken van de OVSE-Rusland betrekkingen, met inbegrip van inspanningen om de veiligheidssituatie te stabiliseren en de spanningen in het OVSE-gebied te verlichten.”

“De ministers zullen ook geselecteerde bilaterale kwesties bespreken,” voegde de verklaring toe.

Terwijl hij in Moskou is, is Polen’s top diplomaat ook gepland om Moskou’s Muur van Verdriet te bezoeken, een monument voor de slachtoffers van politieke vervolging tijdens het Sovjet tijdperk. Bovendien, zal hij een ontmoeting hebben met de journalist en Nobelprijswinnaar Dmitry Muratov, meldde het PAP nieuwsagentschap.

Jasina vertelde verslaggevers dat Rau’s gesprekken met Lavrov zouden gaan over de impasse tussen Rusland en het Westen over Oekraïne, waar de OVSE een speciale waarnemingsmissie heeft. De woordvoerder voegde eraan toe dat hij “geen doorbraak verwacht” in de besprekingen.

Voortzetting van de dialoog

Ondertussen, zei de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz dat Rau “een voortzetting van de dialoog in de OVSE zal aanmoedigen”.

“Ik denk echter dat de minister ook aan de Russische diplomaten zal laten zien dat de westerse kant klaar is met een programma van sancties en dat deze sancties echt hard zullen zijn,” zei Przydacz in een radio-interview op maandag.

“We hopen dat Rusland zich zal afvragen of het wel de moeite loont om dit beleid voort te zetten, nu het Westen een harde reactie heeft beloofd,” voegde hij eraan toe.

De impasse over Oekraïne

Rusland heeft wekenlang troepen en militaire uitrusting rond Oekraïne verzameld, wat de bezorgdheid onder westerse leiders heeft aangewakkerd dat een invasie op handen zou kunnen zijn.

Moskou heeft dergelijke plannen ontkend, maar heeft wel veiligheidsgaranties geëist van de Verenigde Staten en de NAVO. Deze omvatten een verbod op de oostelijke uitbreiding van het bondgenootschap en een terugtrekking van infrastructuur uit de oostelijke flank van de NAVO, meldde PAP.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland Oekraïne omsingeld met ongeveer 100 bataljons tactische groepen, meer dan de helft van hun totale aantal, meldde de omroep NBC.

Ze zouden in staat zijn om de hoofdstad Kyiv binnen 48 uur te bereiken, zei het Pentagon.

In het licht van de escalerende spanningen in de regio hebben verschillende landen hun burgers geadviseerd niet naar Oekraïne te reizen en hun Oekraïense onderdanen dringend verzocht de voormalige Sovjetrepubliek te verlaten. Tot deze landen behoren Italië, Nederland, België, Zweden en Spanje. Eerder hadden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Letland, Noorwegen, Japan, Canada en Israël al soortgelijke richtsnoeren uitgevaardigd.

Ondertussen voerde de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag voor de vierde keer sinds het begin van de crisis een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, meldde het persagentschap PAP. Functionarissen van het Witte Huis zeiden dat de gesprekken “professioneel en inhoudelijk” waren geweest, maar er niet in geslaagd waren om een “fundamentele verandering” teweeg te brengen in de dynamiek die zich heeft ontvouwd in de crisis over Oekraïne.

Polen’s premier Mateusz Morawiecki waarschuwde op zondag dat het continent “op de rand van oorlog” was en riep op tot “Europese eenheid”.

De Poolse president Andrzej Duda sprak op zondag aan de telefoon met de Canadese premier Justin Trudeau om veiligheidszorgen in Oost-Europa te bespreken en manieren om de impasse van het Westen met Rusland over Oekraïne te bezweren, volgens ambtenaren.

Duda en Trudeau woonden op vrijdag een online vergadering bij met de Amerikaanse president Joe Biden en de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Roemenië, evenals de hoofden van de NAVO en de Europese Unie. De Poolse president zei na de vergadering dat het Westen verenigd en solidair was met Oekraïne te midden van een dreigende Russische agressie.

In 2014 annexeerde Rusland het schiereiland Krim van Oekraïne en wakkerde vervolgens een separatistisch conflict aan in het oosten van dat land’s Donbas regio, wat leidde tot een golf van EU en VS sancties tegen Moskou en Russische functionarissen.

Bron: PAP, gov.pl, Polskie Radio by (pm/gs)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl