Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Soeverein Oekraïne is van strategisch belang voor Polen

De Poolse president zei op vrijdag dat een onafhankelijk en soeverein Oekraïne van strategisch belang is voor zijn land.
Soeverein

Soeverein Oekraïne is van strategisch belang voor Polen
President of the Republic of Poland. Auteur foto Jakub Szymczuk – CC BY-SA 4.0

Andrzej Duda’s woorden kwamen nadat hij een vergadering van Polen’s Nationale Veiligheidsraad bijwoonde om de dreiging van een Russische invasie van Oekraïne te bespreken, meldde het staatspersbureau PAP.

Na de drie uur durende bijeenkomst in het presidentieel paleis in Warschau, vertelde het Poolse staatshoofd verslaggevers dat de internationale situatie “de meest singuliere sinds 1989 was,” te midden van “enorme bewegingen” van Russische troepen.

“Wij zijn lid van de NAVO en de Europese Unie, een directe buur van Oekraïne en Belarus,” zei Duda.

“De veiligheid, soevereiniteit en vrijheid van Oekraïne, en ook van Belarus, zijn belangrijke, strategische kwesties voor ons,” voegde hij eraan toe.

Uiterst constructieve sfeer

Duda bedankte allen die deelnamen aan de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, waaronder regeringsfunctionarissen en politici.

“Bovenal dank ik u voor de uiterst constructieve sfeer van deze vergadering,” zei hij, eraan toevoegend dat “iedereen een inbreng had” in de sessie.

Hij vertelde verslaggevers dat hij en premier Mateusz Morawiecki evenals ministers van het kabinet “vertegenwoordigers van de parlementaire caucuses hebben geïnformeerd over de huidige internationale situatie rond Oekraïne, evenals in Belarus, vanuit het oogpunt van de veiligheid van Polen.”

Hij zei ook dat hij blij was dat alle politieke fracties vertegenwoordigd op de vergadering “zich bewust zijn van deze gedeelde verantwoordelijkheid voor Polen in deze zeer precaire internationale situatie.”

‘Geen directe, militaire dreiging voor Polen’

Eerder, in zijn inleidende opmerkingen op de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, zei Duda dat de internationale situatie “de meest ongekende sinds 1989 was,” maar verklaarde dat “op dit moment, er geen significante, directe, militaire dreiging voor Polen is.”

Bron: PAP / Polskie Radio by (pm/gs) (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl