Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Turkije verbiedt de verkoop van vliegtickets naar Belarus

Turkije heeft de verkoop van tickets voor vluchten naar Belarus aan burgers van Irak, Syrië en Jemen verboden, zo maakten functionarissen in Warschau vrijdag bekend, te midden van een migrantencrisis aan de Pools-Belarussische grens.
Turkije

Turkije verbiedt de verkoop van vliegtickets naar Belarus
Citaat foto MON Twitter.com

Jakub Kumoch, een topmedewerker van het buitenlands beleid van de Poolse president Andrzej Duda, deelde het nieuws op Twitter.

Hij zei dat het verbod zowel van toepassing was op Turkish Airlines als op Belavia, de door de staat gecontroleerde luchtvaartmaatschappij van Belarus.

Het is van toepassing op alle luchthavens en is van kracht tot nader order, voegde Kumoch eraan toe.

Tickets worden volgens Kumoch alleen verkocht aan passagiers met diplomatieke paspoorten.

Hij bedankte namens het Poolse staatshoofd “iedereen die betrokken was bij de besprekingen over deze kwestie”.

Turkije zei donderdag dat het zijn NAVO-bondgenoten Polen, Litouwen en Letland volledig steunt nu ze te maken hebben met een migrantencrisis aan de grens met Belarus, meldde het Poolse persbureau PAP.

Ankara drong erop aan dat Turkish Airlines geen deel uitmaakt van het probleem te midden van een groeiend besef in de Europese Unie dat de toestroom van migranten per vliegtuig moest worden beperkt om de grensconflicten onschadelijk te maken, meldde het Poolse staatspersbureau.

Ondertussen voerden EU-functionarissen deze week gesprekken achter de schermen met niet-Europese landen die vliegverbindingen hebben met Belarus, aldus Poolse nieuwszenders.

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, waarschuwde donderdag dat het blok luchtvaartmaatschappijen die naar Belarus vliegen op de zwarte lijst zou zetten en migranten vervoeren die vervolgens illegaal proberen de EU binnen te komen, meldde PAP.

De migrantencrisis is sinds de zomer aan het toenemen, waarbij Polen, de Baltische staten, de EU, de NAVO, de Verenigde Staten en andere westerse landen allemaal de Belarussische president Alexander Loekasjenko beschuldigen van het orkestreren van de impasse als wraak voor sancties die aan zijn regime zijn opgelegd.

Minsk lokt opzettelijk kwetsbare mensen, meestal Koerden uit het Midden-Oosten, met de hoop op een veilige doortocht naar het Westen, en laat hen dan achter op de drempel van de EU, voornamelijk aan de oostgrens van Polen, hebben ambtenaren gezegd.

Op woensdag, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat de crisis was “ontworpen om” het Europese blok te destabiliseren. Hij maakte de opmerking na gesprekken in Warschau met Charles Michel, die de Europese Raad van EU-leiders voorzit.

Michel betuigde zijn solidariteit met Polen, en zwoer dat ferme actie zou volgen in het gezicht van Belarus’s “hybride, brutale, gewelddadige en beschamende aanval.”

Morawiecki vertelde wetgevers op dinsdag dat de migrantencrisis het meest ernstige veiligheidsrisico was waarmee Polen in decennia werd geconfronteerd.

Poolse grenswachten, politie en soldaten verijdelden op maandag verschillende pogingen van migranten om het land binnen te dringen via Belarus, met nieuwe pogingen die plaatsvonden vroeg op woensdag en laat op donderdag, zeiden regeringsfunctionarissen, toen de grenscrisis escaleerde.

EU, NAVO, VS en VN veroordelen Belarus

De Verenigde Staten en Europese leden van de VN-Veiligheidsraad hebben donderdag Belarus veroordeeld voor de “georkestreerde instrumentalisering” van migranten terwijl de spanningen langs de Pools-Belarussische grens opliepen.

De NAVO veroordeelde op maandag het gebruik van migranten door Wit-Rusland “als een hybride tactiek”, waarbij haar secretaris-generaal Jens Stoltenberg solidariteit met Polen betuigde te midden van het grensconflict.

Ondertussen riep het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de EU-lidstaten op om nieuwe sancties goed te keuren tegen Belarus, dat volgens haar verantwoordelijk was voor een “hybride aanval” met migranten aan de Poolse grens.

Bron: PAP, Polish Radio (English verson)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl