Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Noodtoestand afgekondigd aan de Belarussiche grens

Polen’s president heeft de noodtoestand uitgeroepen in delen van twee regio’s langs de oostelijke grens van het land met Belarus, kondigde zijn woordvoerder op donderdag aan.
noodtoestand

Noodtoestand afgekondigd aan de Belarussiche grens

De ongekende zet komt nadat de regering eerder deze week president Andrzej Duda formeel verzocht om een dergelijke maatregel voor 30 dagen in delen van de Podlaskie en Lubelskie regio’s grenzend aan Belarus in te stellen.

“De situatie aan de grens met Belarus is moeilijk en gevaarlijk”, zei de woordvoerder van Duda, Błażej Spychalski, donderdag tijdens een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat zijn land niet alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen grenzen, maar ook voor die van de Europese Unie als geheel.

“We moeten maatregelen nemen om de veiligheid van Polen en de Europese Unie te waarborgen,” vertelde hij verslaggevers.

Polen begon vorige week met de bouw van een prikkeldraad hek langs de grens in een poging om de stroom van migranten uit landen zoals Irak en Afghanistan die vanuit Belarus oversteken in te dammen.

De noodtoestand zal naar verwachting de autoriteiten bredere bevoegdheden geven om toezicht te houden en het verkeer van mensen te controleren.

De Poolse regeringswoordvoerder zei op donderdag dat het land onder “reële dreiging” was aan haar grens met de oostelijke buur Belarus.

“We zijn onder reële dreiging, zowel in termen van de migratiestromen georkestreerd door” de Belarussische president Alexander Loekasjenko, “maar ook vanwege de komende Russische-Belarussische militaire oefeningen, die een reëel gevaar vormen,” vertelde de woordvoerder, Piotr Müller, de staatsomroep TVP.

EU commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson heeft gezegd dat de impasse tussen Polen en Belarus “geen migratie kwestie is, maar onderdeel van de agressie” van de Belarussische heerser Alexander Loekasjenko “naar Polen, Litouwen en Letland, met het doel om de Europese Unie te destabiliseren”.

Bron: PAP, Reuters, Polish Radio (English versin)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl