De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen in gesprek met Baltische staten over grenssituatie

De premier van Polen Mateusz Morawiecki zei dat hij zaterdag een virtuele bijeenkomst zou houden met de leiders van Litouwen, Letland en Estland om een gemeenschappelijke strategie te bespreken om een golf van illegale pogingen om de Europese Unie binnen te komen vanuit Belarus aan te pakken.
polen

Polen in gesprek met Baltische staten over grenssituatie
Citaat Twitter.com – De gespannen situatie aan de grens. ‘Ze willen me niet naar de zieken laten gaan’

Volgens Morawiecki maakt de huidige crisis deel uit van een hybride oorlog die het regime van de Belarussische president Alexander Loekasjenko heeft gelanceerd tegen de lidstaten van de EU, met inbegrip van de leden van het blok die grenzen aan Belarus.

“Noch Polen, noch de Europese Commissie twijfelt eraan dat dit een geplande actie is van het regime van Loekasjenko. Er is bewijs voor,” schreef de Poolse premier op Twitter.

De Baltische staten “moeten samen optreden tegen de bedreigingen die uitgaan van de illegale instroom van migranten, die een instrument van chantage en druk is dat wordt gebruikt door het regime van Loekasjenko,” zei Morawiecki.

De afgelopen weken hebben een golf van illegale pogingen om Polen binnen te komen vanuit Wit-Rusland gezien, met meer dan 2.000 mensen afgeweerd of aangehouden in augustus.

Meer dan 30 Afghaanse burgers kamperen al dagenlang in de bossen in de buurt van Usnarz Górny, een dorp tussen Polen en Wit-Rusland, volgens de lokale nieuwsmedia. Zij kunnen geen kant op, aan de ene kant de Polen die hen weigeren en aan de andere kant de Belarussen die hen niet terug willen. Probleem is ook dat journalisten door soldaten met gerichte wapens werden gedwongen terug te keren naar hun voertuigen, ook een arts die zieke vrouwen wilde onderzoeken werd niet toegelaten. Men onderzoekt nu of Polen voldoet aan de rechten van de Mens, ook al omdat deze vluchtelingen officieel asiel hebben aangevraagd en Polen verplicht is dat te behandelen, maar dit weigert.

Warschau heeft meer dan 1.000 soldaten naar de grens gestuurd en is begonnen met het oprichten van een 150 kilometer lange prikkeldraad omheining over de grens in wat het een poging noemde om het grondgebied van het land te beschermen.

Ondertussen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie op donderdag dat de EU zou kunnen overgaan tot het opleggen van nieuwe sancties aan Wit-Rusland te midden van een sterke stijging van het aantal migranten die proberen Litouwen en Polen binnen te komen vanuit Belarus.

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl