Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen ontvangt de eerste levering van het AstraZeneca vaccin

Een levering van 120.000 doses van een COVID-19 vaccin dat gezamenlijk is ontwikkeld door AstraZeneca en Oxford University is zaterdagochtend in Polen aangekomen, maakten functionarissen bekend.
AstraZeneca

Oxford AstraZeneca COVID-19 vaccin – auteur Jmarchn – CC BY-SA 3.0

De zending werd overgebracht naar een van de magazijnen van het Materiaal Reserve Agentschap, vanwaar het zal worden gedistribueerd naar farmaceutische groothandels en vervolgens naar ziekenhuizen en vaccinatiesites in het hele land, meldde het persbureau PAP.

Michał Dworczyk, die aan het hoofd staat van de inentingscampagne van Polen, vertelde het bureau dat tegen eind februari ongeveer een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin aan het land zullen worden geleverd.

Volgens eerdere aankondigingen van de regering worden verdere leveringen van de vaccins verwacht op 10, 17 en 28 februari.

De eerste batch van 10.000 COVID-19-vaccindoses arriveerde op 26 december in Polen.

Een dag later werd een 52-jarige ziekenhuisverpleegkundige in Warschau de eerste Poolse die tegen het coronavirus werd ingeënt.

Begin deze maand waren in het hele land meer dan 1 miljoen mensen ingeënt tegen COVID-19.

De immunisatie-inspanning begon nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op 21 december voorwaardelijke goedkeuring had aanbevolen voor een coronavirus vaccin geproduceerd door Pfizer en BioNTech voor gebruik in de hele Europese Unie.

Dat besluit van de EU-regulator kreeg vervolgens groen licht door de uitvoerende macht van het blok, de Europese Commissie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau gaf woensdag 6 januari groen licht voor een COVID-19-vaccin dat was ontwikkeld door de Amerikaanse medicijnfabrikant Moderna, het tweede schot dat het had goedgekeurd, omdat landen de inentingsinspanningen opvoerden te midden van de vrees voor meer besmettelijke stammen van het coronavirus.

De eerste levering van 27.000 doses van het Moderna-vaccin arriveerde op 12 januari in Polen, gevolgd door nog eens 42.000 doses op 31 januari.

In het eerste kwartaal van dit jaar zullen naar verwachting in het hele land ongeveer 3,1 miljoen mensen tegen COVID-19 worden ingeënt.

Eerstelijnsgezondheidswerkers zijn de eersten die worden ingeënt, gevolgd door verpleeghuisbewoners, ouderen, mensen met chronische gezondheidsproblemen, leraren, politie en soldaten.

Polen is vorige week begonnen met het toedienen van COVID-19-vaccins aan zijn senioren.

Sinds 15 januari kunnen 80-plussers zich aanmelden voor COVID-19-opnamen. Een week later ging de registratie open voor mensen in de leeftijdsgroep 70+.

Premier Mateusz Morawiecki kondigde vorig jaar aan dat zijn regering vaccins voor de Poolse bevolking had verkregen van zes vooraanstaande internationale geneesmiddelenfabrikanten.

De Europese Unie, waarvan Polen deel uitmaakt, heeft deals gesloten om vaccins van Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac, Sanofi-GSK en Johnson & Johnson veilig te stellen.

Polen kondigde oorspronkelijk plannen aan om 3 miljard złoty (675 miljoen EUR, 820 miljoen USD) te besteden aan meer dan 60 miljoen doses coronavirusvaccins in het kader van een nationaal inentingsprogramma dat door de regering is goedgekeurd.

Afgelopen woensdag zei de minister van Volksgezondheid dat Polen in totaal 85 miljoen doses COVID-19-vaccins had besteld, genoeg om 50 miljoen mensen te inoculeren, meer dan de bevolking van ongeveer 38 miljoen.

Ongeveer 6.000 vaccinatieplaatsen zijn beschikbaar voor burgers terwijl het land zijn COVID-19-vaccinatieprogramma uitrolt.

De stafchef van de Poolse premier, Michał Dworczyk, zei vorige maand dat een poging van Pfizer om het aanbod van COVID-19-injecties te verminderen, Polen had gedwongen zijn vaccinatieplannen aan te passen.

De regering lanceerde eind december een mediacampagne genaamd Szczepimy Się (Let’s Get Vaccinated) om Polen aan te moedigen COVID-19-opnamen te maken.

Bron: IAR, PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl