De Belarussische oppositiepolitica Maria Kolesnikova zei dat veiligheidsagenten een zak over haar hoofd hadden gezet en dreigden haar te vermoorden, toen ze eerder deze week probeerden haar met geweld naar Oekraïne te deporteren, volgens een verklaring van haar advocaat op donderdag.
Kolesnikova, een van de prominentste leiders van maandlange protesten tegen de herverkiezing van President Alexander Loekasjenko, verhinderde de poging om haar te verdrijven door haar paspoort te verscheuren.Ze zei in de verklaring dat ze oprecht had gevreesd voor haar leven.
“Er werd met name gezegd dat als ik de Republiek Belarus niet vrijwillig zou verlaten, ik er toch levend of in stukken uit zou worden gehaald. Er waren ook dreigementen om me tot 25 jaar op te sluiten,” zei Kolesnikova.
Haar advocaat zei dat ze een strafklacht indiende tegen de autoriteiten van Belarus, waaronder de KGB-veiligheidspolitie.
Zij is nu in detentie in de hoofdstad Minsk, waar zij op donderdag zou worden ondergevraagd.
Loekasjenko ontkent manipulatie van de verkiezingen van 9 augustus, waarvan de officiële resultaten zeiden dat hij won door een aardverschuiving, en heeft hard opgetreden tegen demonstranten die zijn ontslag eisen. Hij heeft geweigerd met de oppositie te praten, omdat hij erop uit is het land te verwoesten.
Loekasjenko huldigde donderdag een nieuwe hoofdaanklager in en herhaalde zijn compromisloze standpunt.
“Ik wil je vertellen als een man … Mensen verwijten me vaak:‘ Hij zal de macht niet opgeven. ’Ze hebben gelijk als ze me verwijten. De mensen hebben me hiervoor niet gekozen, ‘zei hij.
“Er wordt geen macht gegeven om te worden afgenomen, weggegooid en weggegeven”, voegde hij eraan toe, zeggend dat het land niet mag terugkeren naar de chaos van de jaren negentig na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
In de maand sinds de betwiste verkiezingen zijn bijna alle belangrijke leiders van de oppositie gearresteerd, gevlucht of gedwongen het land te verlaten.
Schrijfster Svetlana Alexievich, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2015, beschuldigde de autoriteiten woensdag van het terroriseren van hun eigen volk. Diplomaten uit zeven Europese landen kwamen naar haar flat, deels om haar te beschermen.
Loekasjenko, aan de macht sinds 1994, behoudt de steun van zijn belangrijkste bondgenoot, de Russische president Vladimir Poetin. Het Westen is tot dusver terughoudend geweest met het nemen van harde maatregelen die een Russische interventie zouden kunnen uitlokken, hoewel de EU bezig is met het opstellen van een lijst van Belarussusche functionarissen waarop sancties kunnen worden gericht.
(Gerapporteerd door Mark Trevelyan)
Bron: Reuters, polskieradio.pl (English version)
Wie is Maria Alexandrovna Kolesnikova lees Hier