Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

100 jaar de Slag om Warschau, de CD’s

De publieke omroep Polish Radio heeft ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Slag om Warschau een album met twee cd’s uitgebracht, waarin de Poolse troepen het Rode Leger van de Sovjet-Unie versloegen.

Slag om Warschau

Met als titel “1920. A Battle that Saved Europe”, bevat het album getuigenissen van commandanten en soldaten die vochten in de Poolse-Sovjet oorlog van 1919-21, opnames van Poolse militaire liederen, evenals een rijke selectie aan foto’s, posters en persartikelen uit de jaren 1920.

Er zijn ook fragmenten van een toespraak die in 1965, op de verjaardag van de Slag van Warschau, werd gehouden door generaal Władysław Anders, die deelnam aan de Pools-Sovjetoorlog en die tijdens de Tweede Wereldoorlog het 2e Poolse Korps vormde en leidde, evenals een toespraak in 2007 van de Poolse president Lech Kaczyński.

Het album bevat ook uitgebreide fragmenten van een preek die paus Johannes Paulus II op 13 juni 1999 in Warschau leverde. Daarin zegt hij: “De herinnering aan de Slag om Warschau, die hier in augustus 1920 werd uitgevochten, ligt ons nog vers in het geheugen. Het was een grote overwinning van het Poolse leger, een overwinning die zo groot was dat hij niet in puur natuurlijke termen kon worden uitgelegd en daarom ‘het Wonder op de Wisla’ werd genoemd. Wij denken vandaag de dag aan al diegenen die […] hun leven hebben gegeven ter verdediging van ons vaderland en zijn bedreigde vrijheid”.

De opnames zijn afkomstig uit de archieven van de Poolse Radio en Radio Free Europe.

Het album wordt vrijdag gelanceerd en is online beschikbaar op sklep.polskieradio.pl

Historici zijn het erover eens dat de Slag om Warschau de pas herwonnen onafhankelijkheid van Polen heeft gered en heeft voorkomen dat de bolsjewistische revolutie zich in West-Europa verspreidde.

Het werd gevochten van 12 tot 25 augustus 1920 toen het Rode Leger onder leiding van Michail Toekatsjovski de Poolse hoofdstad naderde. De Poolse troepen onder leiding van maarschalk Józef Piłsudski deden een tegenaanval en dwongen de Sovjets zich terug te trekken.

De Slag om Warschau staat op de lijst van de belangrijkste veldslagen die over het lot van de wereld hebben beslist.

Bron: Polskie Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl