Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Tegen de Poolse bruinkoolmijn wordt geprotesteerd door buren

De Tsjechische Republiek heeft zich verzet tegen de uitbreidingsplannen van een Poolse bruinkoolmijn.
bruinkoolmijn

Panorama Turówmijn – auteur Atalanta CC BY-SA 3.0

Het Tsjechische ministerie van Milieu heeft vrijdag een negatief advies uitgebracht over de uitbreiding van de Poolse bruinkoolmijn van Turów in de buurt van de Tsjechisch-Poolse grens, op grond van mogelijke milieuschade. Het Tsjechische geologisch onderzoek en de nabijgelegen regio Liberec, die door de uitbreiding getroffen zouden kunnen worden, bevestigden de verklaring.

Als Polen het advies negeert en de mijnbouw opvoert, zal Tsjechië financiële compensatie eisen voor mogelijke schade, aldus het Poolse persbureau PAP. De Tsjechen willen ook dat er een muur komt die het wegstromen van grondwater tegenhoudt. Bovendien eist Tsjechië dat het grondwater en de geluidsniveaus op lange termijn in de gaten worden gehouden en dat de getroffen gemeenten op alternatieve wijze van drinkwater worden voorzien als de mijnbouwactiviteiten leiden tot het verlies van grondwater.

De mijn levert bruinkool aan de naburige energiecentrale van Turów, die 8 procent van de Poolse energievoorziening genereert. De mijnwerker van de PGE-groep, de eigenaar van de installaties, heeft plannen om er tegen 2044 bruinkool te winnen. Het bedrijf is van plan om de mijnbouw uit te breiden tot 30 vierkante kilometer en tot een diepte van 330 meter onder het niveau van de omgeving.

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl