Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Publieke figuren herdacht aan de vooravond van Allerheiligen in Polen

Verschillende Poolse media herdacht op donderdag opmerkelijke beroemdheden en publieke figuren aan de vooravond van Allerheiligen die onlangs in het land zijn gestorven.
Allerheiligen

Rows of Candles – Auteur Michael Henderson uit Brisbane – CC BY 2.0

De eerbetoon kwam aan de vooravond van een gedenkdag waarin van Polen word verwacht dat ze massaal naar begraafplaatsen komen om zich hun doden te herinneren.

Traditioneel eren de Polen hun overleden familieleden en vrienden op Allerheiligen op 1 november en Allerzielen op 2 november.

De krant Gazeta Polska Codziennie, herinnerde zich in een artikel op donderdag getiteld ‘Rust in vrede’, enkele bekende Poolse publieke figuren die dit jaar zijn overleden.

Deze omvatten voormalig premier Jan Olszewski; ooit dissident Kornel Morawiecki, de vader van de huidige Poolse premier; voormalig minister van Milieu Jan Szyszko; en Auschwitz overlevende Karol Tendera, een sociale activist die het record wilde vestigen boven de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog.

De krant vermeldde ook de rooms-katholieke bisschop Tadeusz Pieronek, een belangrijk religieus figuur die eind vorig jaar stierf en begin januari te rusten werd gelegd.

Een andere prominente naam die door de krant werd genoemd was Paweł Adamowicz, de gedode burgemeester van de noordelijke stad Gdańsk, wiens gewelddadige dood begin dit jaar mensen in shock liet en op zoek naar antwoorden. Adamowicz stierf aan wonden toegebracht door een met een mes-zwaaiende aanvaller tijdens een WOŚP liefdadigheidsevenement in januari.

Ondertussen bracht de krant Gazeta Wyborcza hulde aan beroemdheden zoals filmmaker Kazimierz Kutz, cabaretier Jan Kobuszewski, film- en theateractrice Zofia Czerwińska en historicus Karol Modzelewski. Ook herdacht men Władysław Sikorski, de eerste premier na de vrije verkiezingen Tadeusz Mazowiecki, Auschwitz overlevende Władysław Bartoszewski.

Het uitgebreide archief van Wyborcza

Bron: Gazeta Polska Codziennie, Gazeta Wyborcza, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl