Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen annuleert gepland bezoek van Israëlische functionarissen

Polen heeft een gepland bezoek van Israëlische functionarissen afgelast, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau heeft gezegd bezorgd te zijn dat Israël wilde dat de gesprekken zich richten op de compensatie van eigendommen die ooit toebehoorden aan Joden.

Historische bedreiging

De aankondiging door het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam toen de Poolse regering een wetsvoorstel voorbereidde om het land te beschermen tegen alle aanspraken op compensatie na de Tweede Wereldoorlog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau zei in een verklaring op haar website: “Polen heeft besloten het bezoek van Israëlische functionarissen te annuleren nadat de Israëlische kant op het laatste moment wijzigingen aanbracht in de samenstelling van de delegatie, wat suggereert dat de besprekingen zich voornamelijk zouden richten op kwesties in verband met eigendom compensatie.”

De conservatieve Poolse leider Jarosław Kaczyński zei eerder deze maand dat Polen geen financiële verplichtingen had die voortvloeiden uit de oorlogsjaren “in termen van de wet” en “elementaire moraliteit”.

In plaats daarvan, zei hij, kon meer dan 1 biljoen EUR aan herstelbetalingen verschuldigd zijn aan zijn land, dat in de Tweede Wereldoorlog enorme schade had opgelopen door nazi-Duitsland.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen mei de Justice for Uncompensated Survivors Today (JUST) Act ondertekend, een wet volgens dewelke het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar het Congres moet rapporteren over welke stappen landen in Europa hebben ondernomen om overlevenden van de Holocaust en hun erfgenamen te compenseren voor eigendommen die in beslag zijn genomen onder nazi-Duitse bezetting en communisme.

Michał Dworczyk, hoofd van het Poolse eerste minister kantoor, vertelde eerder deze maand aan de publieke omroep Poolse radio dat de Amerikaanse wet geen juridische macht in Polen had en dat “het jammer is dat sommige mensen proberen om voor politieke doeleinden het feit te gebruiken dat een dergelijke wetsdocument is goedgekeurd in de Verenigde Staten.”

Het grootste deel van de grote Joodse bevolking van Polen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord door de bezettende Duitsers.

Na de oorlog nam een door Moskou gesteunde communistische regering de macht in Polen over, en nam grote hoeveelheden onroerend goed in beslag en nationaliseerde deze. De meeste eigenaren van genationaliseerd bezit waren niet-joodse Polen.

Bron: IAR/gov.pl, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl