Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

UPDATE: Poolse volksvertegenwoordigers stellen vragen aan EU’s Tusk

Donald Tusk, hoofd van de Europese Raad, werd maandag in Warschau door een speciale Poolse parlementaire commissie ondervraagd, die een berucht piramidesysteem onderzoekt.

Tusk, die van 2007 tot 2014 minister-president van Polen was, wees op instellingen die volgens hem schuldig waren aan tekortkomingen in het piramide systeem schandaal.

Hij noemde het Bureau voor Concurrentie en Consumentenbescherming in Polen, enkele officieren van justitie en belastingdiensten.

In het piramidesysteem van Amber Gold zagen duizenden Polen hun spaartegoeden van 2009 tot 2012 verdwijnen, in een tijd dat Tusk de Poolse premier was.

Amber Gold had klanten hoge rendementen op investeringen in goud beloofd, maar het bedrijf stortte in, in augustus 2012.

Volgens berichten in de media werden op dat moment ongeveer 19.000 klanten opgezadeld meteen gecombineerd bedrag van 851 miljoen PLN (200 miljoen EUR).

Tusk zei maandag dat het Bureau voor Consumentenbescherming harder had kunnen optreden om te voorkomen dat Amber Gold advertenties zou uitbrengen.

Maar critici beschuldigden Tusk ervan zijn handen in onschuld te wassen inzake het schandaal.

Conservatieve leden van de speciale parlementaire commissie merkten op dat Tusk toezicht had gehouden op het Bureau voor Consumentenbescherming.

Van Tusk werd verwacht dat het de laatste getuige was van de commissie in haar onderzoek naar de investeringszwendel, na hoorzittingen met andere voormalige overheidsfunctionarissen, Amber Gold-werknemers, wetshandhavers en ambtenaren belast met belasting- en financiële supervisie.

Tusk nam ontslag als premier van Polen in 2014 om president van de Europese Raad te worden, een belangrijke leidende positie van de Europese Unie.

Bron: IAR, The News.pl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl