Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Czarnecki moet in Pools financieel onderzoek worden ondervraagd

De Poolse miljardair Leszek Czarnecki werd op maandag verwacht door openbare aanklagers te worden ondervraagd nadat hij naar verluidt het hoofd van de financiële waakhond van het land beschuldigde van poging tot corruptie.
corruptie

Het nieuwe 500 złoty bankbiljet – foto Narodowy Bank Polski

De Poolse miljardair Leszek Czarnecki, een zakenmagnaat en eigenaar van banken, waaronder Getin Noble Bank, werd maandag verwacht om getuigenis af te leggen aan openbare aanklagers in de zuidelijke stad Katowice, over naar verluidt een beschuldiging van een poging tot corruptie door het hoofd van de Financiële Toezicht Autoriteit van het land.

Het hoofd van de Poolse financiële toezichthouder (KNF), Marek Chrzanowski, diende vorige week zijn ontslag in, na de bewering dat hij eerder dit jaar hij probeerde smeergeld te krijgen van Czarnecki.

Volgens een rapport in de krant Gazeta Wyborcza, heeft Czarnecki, een van de rijkste mannen van Polen, beweerd dat Chrzanowski hem in maart een gunstige behandeling aanbood in ruil voor miljoenen aan financieel gewin.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft afgelopen dinsdag een onderzoekscommissie bevolen en de procureur Generaal Zbigniew Ziobro heeft Czarnecki opgeroepen het bewijs in de zaak over te dragen. Hij vertelde de verslaggevers dat hij zelf het onderzoek zou controleren.

Ondertussen zijn anticorruptiemedewerkers begonnen met het controleren van de vermogensverklaringen van Chrzanowski, volgens het persbureau IAR.

Ondertussen zei de advocaat voor Czarnecki, Roman Giertych, in een post op de sociale media op zaterdag dat hij nieuw bewijs zou produceren in de zaak, een video-opname die in het geheim in juli werd gemaakt, heeft de website money.pl gerapporteerd.

Giertych beweerde ook “de mogelijkheid van het bestaan van een georganiseerde criminele groep die de bank van Leszek Czarnecki wil overnemen.”

Glapiński van de NBP zei op zondag dat het banksysteem van Polen“beschouwd werd als de veiligste van Europa” en dat Poolse banken “in de beste conditie van Europa waren”.

Ondertussen verzamelde het Financial Stability Committee van het land op zondagavond de toestand van twee banken die eigendom zijn van Czarnecki, Getin Noble Bank en Idea Bank, meldde het IAR-persbureau.

De vergadering werd bijgewoond door ambtenaren van de Nationale Bank van Polen, de Financiële Toezicht Autoriteit, het Bankgarantiefonds en de minister van Financiën, aldus het persbureau.

Bron: IAR, The News.pl English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl