De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Europese rechtbank oordeelt tegen Polen over opgravingen van slachtoffers van vliegtuigcrash in 2010

Een Europese rechtbank oordeelde donderdag tegen Polen, over de opgraving van slachtoffers van een presidentiële vliegtuigcrash in Rusland in 2010, onder verwijzing naar het recht van families op privacy, volgens rapporten.

Zesennegentig mensen stierven, waaronder de toenmalige president Lech Kaczyński, zijn vrouw Maria en tientallen topfunctionarissen, toen het Poolse presidentiële vliegtuig op 10 april 2010 bij Smoleńsk in het westen van Rusland neerstortte. De betwiste opgravingen begonnen in 2016.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag zijn uitspraak gedaan naar aanleiding van een klacht van twee Poolse weduwen die beweerden dat de lichamen van hun echtgenoten waren opgegraven zonder hun toestemming, op bevel van openbare aanklagers, zonder de mogelijkheid om tegen de beslissing in beroep te gaan.

De rechtbank zei dat “er sprake was van een overtreding” van artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, dat betrekking heeft op het recht op eerbiediging van het privé- en gezinsleven, zo meldt het Poolse persbureau IAR.

De rechtbank gelastte dat de Poolse regering elke vrouw EUR 16.000 aan schadevergoeding zou betalen.

‘Respect voor de doden’

De Poolse minister van Justitie en procureur-generaal Zbigniew Ziobro hebben de opgravingen in een opmerking verdedigd en beweerd dat ze nodig waren om ‘naleving van de wet’ te waarborgen na een reeks fouten en omissies door de vorige autoriteiten van het land, waaronder het niet uitvoeren van autopsies bij de slachtoffers na de vliegtuigcrash toen de lichamen uit Rusland werden teruggebracht.

Vice-premier Jarosław Gowin zei dat “speciaal respect voor de doden” altijd deel uitmaakte van de Poolse traditie en dat de openbare aanklagers absoluut niet respectloos waren in hun activiteiten met betrekking tot de families van degenen die meer dan acht jaar geleden in de luchtramp stierven .

Gowin zei ook dat Polen de argumenten van de rechtbank in de zaak zou analyseren, meldde het persbureau van het IAR.

Lichaamsverwarring

Poolse officieren van justitie begonnen in 2016 met de opgravingen nadat fouten zouden zijn gevonden in Russische forensische documenten. Ambtenaren zeiden in die tijd dat de lichamen van 83 slachtoffers zouden worden opgegraven – ondanks protesten van families van de slachtoffers – alle behalve de vier die werden gecremeerd en de negen die eerder opnieuw werden onderzocht.

Ewa Bialik, een woordvoerster van het openbaar ministerie, vertelde in april van dit jaar aan een persconferentie in Warschau dat de lichamen van 77 slachtoffers van de Poolse presidentiële vliegtuigcrash van 2010 tegen die tijd waren opgegaan in een voortdurende zoektocht naar de oorzaken van de tragedie.

Ze zei dat in die tijd twee lichamen verkeerd waren geïdentificeerd en begraven waren in de verkeerde graven. Ze voegde eraan toe dat uit tests is gebleken dat er in de doodskisten van andere mensen in totaal 69 delen van 26 lichamen zijn gevonden.

Plaatsvervangend procureur-generaal Marek Pasionek zei vorig jaar dat stukken van twee andere lichamen werden gevonden in de kist van president Kaczyński.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl