Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Invloedrijk Pools gerechtelijk orgaan heeft hervorming nodig

Een weigering van de Poolse gerechtelijke instantie om kandidaten te benoemen, voorgesteld door de minister van justitie, als assistent rechters, laat zien dat het hervormd moet worden, heeft de minister van justitie Zbigniew Ziobro gezegd.

Gerechtelijkheid

Hij sprak nadat de Poolse Nationale Raad van de Rechterlijke Macht (KRS) op maandag aangekondigde dat het 265 kandidaten voor beoordelaars, of assistent-rechters, voorgesteld door de minister van justitie had geweigerd.

Op maandagavond zei een woordvoerder van de Poolse Nationale Raad van de Rechterlijke Macht, Waldemar Żurek, dat de raad had besloten geen kandidaten aan te wijzen die op een van de door de minister van justitie ingediende lijst waren vermeld.

“Effectieve oppositie was uitgesproken tegen alle 265 kandidaten,” zei Żurek en voegde daaraan toe dat de kandidaten niet aan de “wettelijke criteria” voldoen.

In reactie op de aankondiging later op de dag, zei Ziobro: “Vandaag heeft de KRS aangetoond dat het niet te veranderen is.”

Hij voegde daaraan toe dat de raad ‘cynisch’ aantoonde dat de belangen van de gerechtelijke gemeenschap ‘belangrijker zijn dan de belangen van het landelijke systeem van justitiebeheer’ in zijn geheel.

Ziobro beweerde ook dat de KRS’s beslissing “Jeugdige kracht en professionaliteit blokkeerde om de Poolse rechtbanken binnen te gaan.”

“Ik vertrouw erop dat deze situatie slechts tijdelijk is,” zei Ziobro.

Volgens de KRS, Reglementen die dit jaar zijn goedgekeurd, waaronder de assistent-rechters van de minister van Justitie zijn in strijd met het beginsel van machtsverdeling.

Ziobro zei dat hij hoopte dat doorlopende gesprekken over een presidentieel voorstel om de Nationale Raad van de Rechterlijke Macht te reorganiseren, een diepgaande hervorming van het lichaam mogelijk zou maken, dat kandidaten voor rechters zou bezien en beoordelen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl