Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Zoon van voormalige premier getuigt in piramideschema

De zoon van de voormalige Poolse premier Donald Tusk heeft getuigd in een lopend onderzoek in het Amber Gold piramide schema dat in 2012 failliet ging.
Amber Gold

Poolse financiële firma Amber Gold kantoor gesloten – Zorro2212 / CC BY-SA 3.0

Michał Tusk, die woensdag getuigde, was in dienst van de luchtvaartmaatschappij OLT Express, een dochteronderneming van Amber Gold.

Zijn vader Donald Tusk, die momenteel president van de Europese Raad is, was destijds premier van Polen.

De commissie die de zaak heeft onderzocht, heeft aangenomen dat door gebruik te maken van Michał Tusk, Amber Gold dacht dat dit een “paraplu” van immuniteit zou kunnen bieden tegen overheidsinmenging.

Amber Gold had de klanten een hoog rendement op goudbeleggingen beloofd, maar het bedrijf viel om in augustus 2012.

Volgens criminele gegevens werden 19.000 klanten destijds bedrogen voor een gecombineerd bedrag van 851 miljoen PLN (200 miljoen euro).

Het bedrijf, dat zich zelf adverteerde als legitieme financiële dienstverlening, was al vele maanden vóór het faillissement opgenomen op Polen’s KNF financiële zwarte lijst. Marcin Plichta, de eigenaar van het bedrijf, is sindsdien gevangenisstraf gegeven.

Michał Tusk vertelde de commissie: “Ik wist dat Amber Gold op november 2011 op de KNF wachtlijst was geplaatst, toen ik een interview met Marcin Plichta maakte.”

‘Opzettelijke actie’

De vice-voorzitter van de parlementaire commissie die de zaak onderzoekt, Wet en Rechtvaardigheids (PiS), Marek Suski, zei dat de leden van de commissie willen weten of Michał Tusk’s in dienst neming bij OLT Express een “opzettelijke actie” was om een “beschermende paraplu te creëren” over de eigenaar van het bedrijf.

Het hoofd van de commissie, Małgorzata Wassermann, heeft gezegd dat de OLT Express luchtvaartmaatschappij was gebruikt om geld wit te wassen.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl