Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo gemarkeerd in België

Herdenkingen werden gehouden in België over de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo, de de grote slag van 18 juni 1815, die de definitieve nederlaag van Napoleon Bonaparte markeerde.

Waterloo Slag bij Waterloo 1815 – auteur William Sadler II (1782–1839) /CC0
Dit prachtige schilderij is schermbreed te bewonderen.

Bonaparte’s nederlaag in België was een nagel aan de doodskist voor de Poolse hoop van heropleving, die was gerezen toen de in Corsica geboren Franse leider er mee instemde om in 1807 het Hertogdom Warschau te creëren.

Het hertogdom werd gecreëerd van gebieden verloren aan Pruisen als gevolg van de versnippering van Polen door de Pruisen, Rusland en Oostenrijk in 1772-1995.

De Polen stroomden toe om voor Napoleon te vechten en de verliezen waren bijzonder ernstig in de 1812 campagne. Van de 98.000 Polen die vertrokken op de Russische campagne – die Napoleon zijn ’tweede Poolse oorlog’ noemde – kwamen er slechts 26.000 terug.

Toen Napoleon in april 1814 naar de Middellandse Zee eiland Elba werd verbannen werd het hem toegestaan om te worden begeleid door een eskader van zijn gewaardeerde Poolse Lansiers van de Keizerlijke garde.

Hij ontsnapte met de Polen, die hem ‘de honderd dagen’ dienden dat zijn terugkeer naar Frankrijk op 20 maart 1815 markeerde en zijn uiteindelijke nederlaag bij Waterloo.

Bonaparte’s nederlaag werd bevestigd als gevolg van de gecombineerde activiteiten van een Anglo Geallieerde leger onder bevel van de eerste hertog van Wellington en een Pruisisch leger onder leiding van Prins Blucher.

De Engels commandant’s directe afstammeling, de 9e hertog, voegde zich op woensdag bij de huidige Prins Blucher in Waterloo, samen met Prins Charles Napoleon, de laatste beschouwd als het hoofd van het huis van Bonaparte zijn (Napoleon I heeft geen directe afstammelingen) . De Prins van Wales en de hertogin van Cornwall nam ook deel in eerbetoon.

Dit weekend, zal op grote schaal delen van de slag worden nagespeeld bij Waterloo, waarin duizenden vrijwilligers zullen deelnemen.

Zie ook: Marshal Józef Poniatowski: Polen’s meest illustere soldaat van de Napoleontische oorlogen

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl