De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Vandalen vallen historische Poolse Tataren moskee aan

Een 18e eeuwse moskee en grafstenen op de aangrenzende begraafplaats zijn in het dorp Kruszyniany, noordoostelijk Polen vernield.

Tataren

Tataren moskee in Kruszyniany – auteur Lukasz Wolny

Het incident gebeurde blijkbaar in de vroege uren van zondagmorgen, net nadat de Poolse Tataren op zaterdag de Ramadan gestart waren.

De schuldige spoten een enorm varken op de zijkant van de moskee, een van Polen’s oudste Islamitische gebedshuizen nog steeds gebruikt door de Tataren gemeenschap in het land.

“Het is een zeer betreurenswaardige zaak – onbegrijpelijk,” zei Kruszyniany’s islamitische gemeenschap leider Bronisław Talkowski.

Hij benadrukte dat de Tataren in harmonie met hun buren leven, en dat de daad van vandalisme ongekend is.

Een patriottische symbool gebruikt tijdens de nazi-Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde Kotwica (anker), was ook op de moskee gespoten, evenals op sommige grafstenen. Samengesteld uit de letters p en w, het anker voor Polska Walczaca (Polen Strijdt).

Geschat wordt dat er vandaag de dag tussen de 3000 en 5000 Tataren in Polen woonachtig zijn. Als gevolg van assimilatie door de eeuwen heen hebben vele Polen Tatar achtergronden. De overleden Nobelprijs winnende schrijver Henryk Sienkiewicz had een Tataren achtergrond, evenals de internationaal gerenommeerde beeldhouwer Magdalena Abakanowicz.

Bron: PAP

The news.pl (English version>

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl