De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Parlementaire groep gaat onderzoek doen naar Pegasus-spyware

Een Poolse parlementaire commissie voor operationele en verkenningsactiviteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van Pegasus-spyware zal op 19 februari bijeenkomen, zo heeft de voorzitter van de commissie, Magdalena Sroka, aangekondigd.

Parlementaire
Poolse parlementaire groep gaat onderzoek doen naar Pegasus-spyware

Dit parlementaire onderzoek heeft tot doel de inzet van Pegasus, een geavanceerd instrument voor cybertoezicht, binnen het Poolse politieke landschap onder de vorige regering van het land nauwkeurig te onderzoeken.

Marcin Bosacki, een commissielid dat de regerende Burger Coalitie (KO)-groep vertegenwoordigt, zei dat de bijeenkomst van 19 februari het indienen van bewijsverzoeken en voorstellen zal omvatten om individuen en functionarissen van staatsinstellingen te ondervragen.

De focus van de commissie zal liggen op het begrijpen van het gebruik van Pegasus tegen politieke tegenstanders onder de vorige conservatieve regering.

Pegasus-spyware is traditioneel alleen bedoeld voor het opsporen van terroristen en grote criminelen, zo meldt het Poolse staatspersbureau PAP.

“Zeker, de meest prominente politici van de Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij zullen voor de commissie moeten antwoorden en uitleggen hoe Pegasus is gekocht, met welke fondsen, de rol hier van de voormalige minister van Justitie Zbigniew Ziobro, en waarom deze spyware, Dit cyberwapen werd in Polen gebruikt tegen de politieke oppositie”, aldus Bosacki.

De linkse parlementariër Tomasz Trela zei tegen verslaggevers dat “dit een van de grootste schandalen in Polen sinds 1989 zou kunnen zijn.” Hij bekritiseerde het gebruik van publieke middelen om spyware te verwerven voor het monitoren van politieke concurrenten, aanklagers, rechters en mogelijk gewone burgers zonder openbaar ambt.

Paweł Śliz van de Poland 2050-Derde Weg-groep zei dat de commissie in haar onderzoeken prioriteit zou geven aan inhoud boven snelheid.

Witold Zembaczyński van de KO benadrukte de “paraatheid en toewijding” van de commissie om de volledige omvang van het gebruik van Pegasus in Polen bloot te leggen, wat de betrokkenheid suggereert van een georganiseerde criminele afluistergroep binnen het Centrale Anticorruptiebureau (CBA) van het land.

Sroka onthulde dat de eerste getuigen onder meer politici zouden zijn die verantwoordelijk waren voor de aankoop van Pegasus, waaronder voormalig premier Beata Szydło en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kamiński.

Ze merkte op dat, aangezien Pegasus was ontwikkeld door een Israëlisch technologiebedrijf dat onder strikt toezicht van de Israëlische regering opereerde, passende goedkeuring nodig zou zijn geweest voor de verkoop ervan, wat erop wijst dat er behoefte is aan onderhandelingen op hoog niveau.

De commissie is ook van plan Europees parlementslid Krzysztof Brejza te dagvaarden. Sroka benadrukte de noodzaak om te ontdekken hoe politici speciale diensten gebruikten voor persoonlijk gewin in verkiezingscampagnes, waarbij zij de Brejza-zaak als cruciaal voorbeeld noemde.

‘Er zijn veel feiten aan het licht gekomen waar de burgers over zouden moeten horen’, zei ze.

Brejza, momenteel lid van het Europees Parlement, was destijds senator en een vooraanstaand oppositiepoliticus. Volgens rapporten zijn zijn telefoon en die van vele andere oppositiefiguren gehackt met behulp van de Pegasus-software.

Sroka verklaarde dat van alle commissieleden wordt verwacht dat ze een passende opleiding volgen, ook op het gebied van contraspionage, wat de gevoelige aard van de betrokken informatie weerspiegelt.

Daarnaast heeft ze de Internal Security Agency (ABW) verzocht om commissieleden toegang te verlenen tot geheim materiaal, een proces dat enige tijd kan duren.

De commissie heeft een breed mandaat om de wettigheid, juistheid en het doel van operationele en verkenningsactiviteiten met behulp van Pegasus te onderzoeken. Hieronder vallen acties van de overheid, speciale diensten en politie van 16 november 2015 tot en met 20 november 2023.

De commissie heeft tot doel degenen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de aankoop van Pegasus en soortgelijke instrumenten voor de Poolse autoriteiten, en om te bepalen of operaties waarbij Pegasus tegen burgers betrokken was, legaal, gerechtvaardigd en passend waren.

(rt/gs)

Bron: PAP, polskieradio.pl by (rt/gs) język po Polsku

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl