Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Wetsvoorstel wil abortus tot 12 weken in Polen legaliseren

Een groep van Poolse wetgevers heeft een wetsvoorstel ingediend om abortus legaal te maken tot 12 weken na conceptie, met bepalingen voor langere periodes in bepaalde omstandigheden.

wetsvoorstel
Wetsvoorstel wil abortus tot 12 weken in Polen legaliseren

Parlementsleden van de linkse fractie kondigden hun initiatief op maandag aan en het wetsvoorstel werd de volgende dag gepubliceerd op de website van het parlement, meldde het Poolse staatspersbureau PAP. Volgens het wetsvoorstel heeft “elke persoon recht op informatie, onderwijs, counseling en de middelen die de volledige uitoefening van het recht op bewust ouderschap mogelijk maken.”

Abortus zou toegestaan zijn tot 12 weken na de conceptie, en ook later als de zwangerschap “een gevaar vormt voor het leven of de gezondheid”; als de foetus ontwikkelings- of genetische afwijkingen heeft; en als er redenen zijn om aan te nemen dat de zwangerschap het resultaat is van “een verboden handeling”.

Zorgverleners zouden verplicht zijn om een zwangerschap “binnen 72 uur na het verzoek” af te breken, meldde het persbureau PAP. Het wetsvoorstel zou het ook legaal maken “om een zwangerschap af te breken met toestemming van de zwangere, en om een zwangere te helpen bij het afbreken van zijn zwangerschap”.

Het voorstel zou in werking treden drie maanden nadat het is aangenomen en gepubliceerd, meldde het persagentschap PAP.

Abortus is in Polen alleen toegestaan wanneer de zwangerschap “een bedreiging vormt voor het leven of de gezondheid” van de vrouw, of in gevallen van een “verboden handeling”, zoals verkrachting of incest.

De abortuswetgeving van het land werd voor het laatst gewijzigd nadat het Constitutionele Tribunaal in oktober 2020 oordeelde dat abortus als gevolg van ernstige foetale afwijkingen en ernstige ziekten ongrondwettelijk was.

De uitspraak leidde tot een golf van protesten in het hele land.

De Polen kozen vorige maand 460 nieuwe parlementsleden en 100 senatoren toen ze naar de stembus gingen. De Poolse president Andrzej Duda benoemde maandag aftredend premier Mateusz Morawiecki tot kandidaat-premier en gaf hem de opdracht een nieuw kabinet te formeren.

Morawiecki’s conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij won Polen’s verkiezingen van 15 oktober, maar verloor haar parlementaire meerderheid en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij aan de macht blijft voor een derde opeenvolgende termijn.

Een blok van pro-EU oppositiepartijen, waaronder links, behaalde maandag een klinkende overwinning in Polen’s nieuwe parlement tijdens de eerste belangrijke stemming om een voorzitter te kiezen. Polen’s pro-Europese oppositiegroepen ondertekenden vrijdag een overeenkomst om een coalitieregering te vormen, met de belofte om de rechtsstaat te herstellen, groene energie te bevorderen en de abortusregels te versoepelen, naast andere beleidsmaatregelen.

Bron: PAP, Rynek Zdrowia, polskieradio.pl by (pm/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl