Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Territoriale integriteit van Oekraïne moet hersteld

De onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne moeten worden gewaarborgd en degenen die verantwoordelijk zijn voor de Russische agressie moeten worden berecht om een duurzame vrede in Europa te garanderen, heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

hhnhgf
Topografische kaart van Oekraïne, met grenzen, steden en dorpen (gebieden van Oekraïne bezet door Rusland vóór februari 2022 zijn gestreept) – auteur Amitchell125 – CC BY-SA 4.0

Zbigniew Rau maakte op dinsdag, de opmerking op een internationale veiligheidsconferentie in Bratislava, Slowakije, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Tijdens het GLOBSEC Bratislava Forum 2023 nam de Poolse topdiplomaat deel aan een paneldiscussie getiteld Leading from the Centre: Centraal- en Oost-Europa in oorlogstijd, aldus ambtenaren.

Zijn mede-panelleden waren de Slowaakse minister van Buitenlandse en Europese Zaken, Miroslav Wlachovský, en de voormalige Estse president Kersti Kaljulaid, meldde het persagentschap PAP.

De discussie spitste zich toe op de huidige volledige invasie van Rusland in Oekraïne, steun voor de oorlogsinspanning van Kiev tegen de agressie van het Kremlin en de vereisten voor vrede, aldus ambtenaren.

Polen’s Rau vertelde het evenement dat “Rusland probeert zijn rijk te herbouwen,” toevoegend dat “Russisch imperialisme teruggaat tot de 15e eeuw.”

Hij merkte op dat meer dan een decennium geleden de Russische president Vladimir Poetin “de ineenstorting van de Sovjet-Unie beschreef als de grootste tragedie van de 20e eeuw.”

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken zei: “We zijn allemaal voor vrede in Oekraïne, maar deze vrede wordt op verschillende manieren ingekaderd door verschillende actoren.”

Herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne, bestraffing van oorlogsmisdaden

Rau verklaarde: “Vrede in Oekraïne moet onafhankelijkheid en territoriale integriteit voor Kyiv inhouden, wederopbouw van Oekraïne en berechting van degenen die verantwoordelijk zijn voor de agressie van Rusland.”

Hij voegde eraan toe: “Alleen op deze manier kunnen we duurzame vrede bereiken.”

Polen’s top diplomaat benadrukte dat “Rusland niet mag worden toegestaan om terug te keren naar zijn imperiaal beleid,” meldde het PAP nieuwsagentschap.

Volgens Rau “vecht Oekraïne niet alleen voor zijn eigen vrijheid, maar ook voor de vrijheid van andere landen in de regio.”

‘Oekraïne vecht voor onze vrijheid’

Hij zei: “In deze oorlog vecht Oekraïne voor onze vrijheid, voor de vrijheid van Slowakije, Estland en Polen.”

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat landen aan de oostelijke flank van het NAVO-bondgenootschap, waaronder Polen, Slowakije en Estland, “gevoeliger zijn voor de uitdagingen die voortvloeien uit hun geopolitieke situatie en historische ervaringen,” meldde het IAR nieuwsagentschap van de publieke omroep Poolse Radio.

Rau vertelde de conferentie: “We voelen ons verplicht om de agenda te bepalen, om de westerse eenheid een dynamiek te geven die past bij de huidige uitdagingen. Het is een kwestie van doelen stellen. De NAVO en de Europese Unie hebben behoefte aan eenheid met een dergelijke dynamiek.”

Hij zei dat “voorbeelden van deze proactieve houding” Polen’s initiatief omvatten om bondgenoten samen te brengen die bereid zijn om tanks aan Oekraïne te leveren en Warschau’s besluit om MiG-29 jets over te dragen om Kiev te helpen de Russische invasie te bestrijden, volgens het IAR nieuwsagentschap.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken vertelde de bijeenkomst ook dat “Polen niet alleen een ontvanger is, maar ook een leverancier van veiligheid,” en verklaarde dat Polen’s defensie-uitgaven in 2023 meer dan 4 procent van het BBP zouden bedragen, meldde het PAP nieuwsagentschap.

Bron: IAR, PAP, gov.pl, polskieradio.pl by (pm/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl