Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Zelensky zegt dat situatie steeds ‘moeilijker’

De president van Oekraïne Zelensky heeft gezegd dat de situatie rond de belegerde Oost-Oekraïense stad Bakhmut “steeds moeilijker” wordt door voortdurende Russische aanvallen.

Zelensky
Zelensky zegt dat situatie steeds ‘moeilijker’

Volodymyr Zelensky maakte de beoordeling in een video-adres aan de natie op maandagavond, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

De Oekraïense president zei: “Bakhmut richting – de situatie wordt steeds moeilijker.”

Hij voegde eraan toe: “De vijand vernietigt voortdurend alles wat kan worden gebruikt om onze posities te beschermen, om voet aan de grond te krijgen en de verdediging te waarborgen.”

Zelensky verklaarde: “Onze strijders die de sector Bakhmut verdedigen zijn echte helden. Ik ben iedereen dankbaar die heldhaftig deze richting en andere richtingen in Donbas vasthoudt.”

Bakhmut is het brandpunt van de Russische opmars in Oost-Oekraïne en het toneel van de zwaarste gevechten nu de troepen van het Kremlin vechten om de mijnstad te omsingelen, meldde het persbureau Reuters dinsdagochtend.

Volgens militaire deskundigen proberen de Russische troepen de kwetsbare aanvoerlijnen naar de stad af te snijden en de Oekraïense verdedigers te dwingen zich over te geven of terug te trekken.

De inname van Bakhmut zou Moskou zijn eerste grote prijs in meer dan een half jaar opleveren en de weg vrijmaken voor de verovering van de laatste overgebleven stedelijke centra in de oostelijke Donetsk-regio, meldde Reuters.

Het Russische ministerie van Defensie beweerde dat zijn troepen een Oekraïens munitiedepot bij Bakhmut hebben vernietigd, en daarnaast vier HIMARS-raketten en vijf door Oekraïne gelanceerde drones hebben neergeschoten, meldde de Britse krant The Guardian.

Deze ontwikkelingen kwamen volgens nieuwsberichten terwijl veel slagvelden in Oekraïne in modder veranderden te midden van een vroege lentedooi.

China heeft “zeer duidelijk” de kant van Rusland gekozen inzake Oekraïne: Amerikaanse ambtenaar

China is “allesbehalve een eerlijke makelaar” geweest in de pogingen om vrede te brengen in Oekraïne, en heeft “heel duidelijk” de kant van Rusland gekozen, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, maandag, zoals geciteerd door Reuters.

China heeft Rusland voorzien van “diplomatieke steun, politieke steun, economische steun en retorische steun”, aldus Price tijdens een persconferentie.

Amerikaanse minister van Financiën kondigt tijdens verrassingsbezoek nieuwe steun voor Oekraïne aan

Ondertussen bracht de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, maandag een verrassingsbezoek aan Kiev om de economische steun van Washington aan Oekraïne opnieuw te bevestigen, aldus persbureaus.

Yellen had een ontmoeting met Zelensky en andere belangrijke Oekraïense regeringsfunctionarissen, meldde Reuters.

Na gesprekken met premier Denys Shmyhal zei Yellen dat de Verenigde Staten bijna 50 miljard dollar aan veiligheids-, economische en humanitaire hulp hadden verstrekt, en kondigde zij een ander miljardenpakket aan om de Oekraïense economie te stimuleren, aldus The Guardian.

Oekraïense Nobelprijswinnaar voor de vrede roept op tot speciaal tribunaal voor Poetin vanwege Oekraïne

Oleksandra Matviichuk, winnaar van de Oekraïense Nobelprijs voor de Vrede, heeft opgeroepen tot de snelle oprichting van een speciaal tribunaal om Vladimir Poetin en zijn medewerkers te berechten voor de misdaad van agressie tegen Oekraïne.

Matviichuk, die aan het hoofd staat van het Oekraïense Centrum voor Burgerlijke Vrijheden, vertelde The Guardian maandag dat een dergelijke stap “een verkoelend effect” zou kunnen hebben op de wreedheden van de Russische invasietroepen.

Ze zei ook dat een snelle start van processen over oorlogsmisdaden tegen de leider en soldaten van het Kremlin mensenlevens zou kunnen redden door de Russische troepen ervan te weerhouden meer misdaden te begaan.

Dinsdag is dag 370 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Bron:: PAP, president.gov.ua, Reuters, The Guardian, polskieradio.pl by (pm/gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl