Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Gezondheid van Poolse kinderen “gaat achteruit”

Polen’s minister van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd dat Poolse kinderen in toenemende mate lijden aan overgewicht en obesitas, en dat hun algemene gezondheid “verslechtert.”

Gezondheid
Gezondheid van Poolse kinderen “gaat achteruit”

Adam Niedzielski maakte de opmerking op een nieuwsconferentie in Warschau op woensdag, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

De minister van Volksgezondheid schetste de bevindingen van een studie door het Instituut van Moeder en Kind (IMiD) dat de gezondheid van Poolse kinderen onderzocht tijdens de COVID-19 pandemie.

De onderzoekers keken naar het gewicht, de lengte en de bloeddruk van meer dan 2.000 achtjarigen in het hele land, aldus de ambtenaren.

“De gezondheid van onze kinderen gaat achteruit”: minister

In een reactie op de resultaten zei Niedzielski tegen verslaggevers: “De gezondheid van onze kinderen gaat achteruit, zowel wat betreft obesitas als overgewicht.”

Hij voegde eraan toe: “Dit heeft zeer ernstige gevolgen, omdat, zoals we weten, obesitas en overgewicht de belangrijkste risicofactoren zijn als het gaat om cardiovasculaire kwesties, namelijk bloeddruk … maar ook andere complicaties in verband met diabetes of andere kwalen.”

‘Een vijfde van de Poolse achtjarige jongens is zwaarlijvig’

De IMiD’s Prof. Anna Fijałkowska zei: “Het onderzoek heeft een toenemende incidentie van overgewicht en obesitas onder kinderen in de achtjarige leeftijdsgroep gevonden.”

Ze voegde eraan toe dat het aandeel van achtjarigen met overgewicht met bijna 5 procent is toegenomen sinds de vorige studie, en er waren ook meer kinderen met een hoge bloeddruk.

“Een vijfde van de Poolse achtjarige jongens … lijdt aan obesitas,” waarschuwde Fijałkowska.

Uit een enquête onder ouders bleek dat Poolse kinderen tijdens de COVID-19 pandemie meer zoute snacks en snoep gingen consumeren en meer tijd voor computers en TV’s doorbrachten, zei Fijałkowska.

Ze vertelde verslaggevers dat “slechts 50 procent van de ondervraagde ouders de emotionele toestand van hun kinderen als zeer goed beschreef.”

Nieuwe overheidsstrategie om de gezondheid van kinderen te beschermen

Niedzielski kondigde aan dat “de regering in februari een speciale strategie zal onthullen om de gezondheid van kinderen te beschermen”.

De nieuwe strategie zal de inspanningen van verschillende regeringsdeskundigen bundelen, onder meer op het gebied van onderwijs, sport en landbouw, zei hij.

De IMiD studie naar de gezondheid van Poolse achtjarigen werd vorig jaar uitgevoerd onder 2.228 kinderen en 865 ouders in 109 scholen in het hele land, meldde het persagentschap PAP.

Bron: IAR, PAP, interia.pl, polskieradio.pl by pm/gs English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl